Argentona s'ha gastat 7,2 milions per poder aixecar el teló de La Sala
L'Ajuntament anuncia que inaugurarà l'històric teatre al novembre, onze anys després de tancar-lo
Argentona va veure fa onze anys com es tancava un dels símbols escènics més importants de la seva història. La Sala, que havia estat propietat de la cooperativa de pagesos, estava en un estat ruïnós i calia fer-hi una actuació integral per disposar d'un equipament cultural nou, modern i d'acord amb les exigències que han de tenir les sales actuals. No va ser fins el 2001 que l'Ajuntament va aprovar un projecte de rehabilitació que mantenia la façana de l'edifici original, tal com van decidir els mateixos argentonins en una consulta prèvia.
L'any següent començaven les obres i aviat van arribar els entrebancs, les modificacions de pressupost i els ajornaments. Durant els darrers tres anys, el teatre només s'ha obert perquè s'instal·lessin les butaques per tornar-se a tancar després. Ara l'Ajuntament vol donar la darrera empenta i invertirà 360.000 euros, dels quals 230.000 els aportarà la Generalitat, per instal·lar-hi elements d'escenotècnia, com ara el sostre acústic, i col·locar-hi un teló tallafocs i el pont de llums. «El mínim indispensable per poder inaugurar el centre», explica l'alcalde d'Argentona, Pep Masó. Les feines està previst que comencin en uns dies i que el pròxim mes d'agost s'hagin acabat. La factura de tot plegat puja fins els 7,2 milions d'euros, per a un projecte que, segons recorda l'alcalde, «en teoria només havia de costar 3,6 milions i s'havia d'acabar en dos anys». «Ni més ni menys que el doble de diners i sense acabar d'instal·lar-hi tota la infraestructura necessària», hi afegeix Masó. I és que si fos així, el projecte encara s'hauria encarit un milió d'euros més. «Per al funcionament del dia a dia poden anar tirant», assenyala resignat.
«Una mala gestió»
L'alcalde té clar que la gestió feta per l'anterior govern municipal de l'Entesa i el PSC no va ser la correcta. «Si només s'hagués optat per rehabilitar l'edifici, no s'haguessin malbaratat tants recursos i potser ja estaria obert des de fa temps l'espai», lamenta Pep Masó, que malgrat tot considera que La Sala és ara un equipament «amb unes possibilitats immenses» del qual caldrà treure el màxim profit.
50.000 euros l'any
Per aquest motiu, l'Ajuntament ja està treballant en un pla d'usos per decidir què s'hi podrà fer i quin serà el model de gestió per tirar-ho endavant. De fet, l'alcalde admet que ara, i amb La Sala tancada, l'Ajuntament paga cada any 50.000 euros en despeses ordinàries. «El centre és un mal son per a la ciutadania», diu. Una de les singularitats del nou equipament municipal, que té situats els diferents serveis, vestuaris i sales en diferents nivells, és el disseny de les grades, que són mòbils i que permet que, a banda de ser un teatre amb capacitat per a 450 espectadors, també es pugui convertir en una gran sala de ball amb capacitat per a gairebé un miler de persones. Un cop reoberta La Sala, l'Ajuntament haurà de decidir si manté o no el conveni de col·laboració amb el Centre Parroquial d'Argentona per a l'ús del teatre que té l'entitat. «No sabem què farem però, sigui el sigui, sort hem tingut de poder disposar d'un espai magnífic durant tots aquests anys», destaca també l'alcalde.
La implicació ciutadana
L'alcalde d'Argentona fa una crida ciutadana perquè els veïns s'impliquin en l'obertura del teatre i el manteniment de l'espai. Tot i que inicialment l'encarregat de coordinar l'espectacle inaugural havia de ser l'actor argentoní Quim Capdevila, Pep Masó explica que al final se n'ha hagut de desdir perquè «li ha sortit una feina fora». Ara confia que siguin les entitats locals les que agafin el relleu i proposin alguna activitat especial. «Si la gent no vol implicar-se difícilment ens en sortirem després», apunta Masó, que ho considera indispensable, davant la falta de recursos, per omplir l'equipament de propostes culturals.