Premis i fenòmens
Els autors i temàtiques locals no tenen el mateix pes arreu de la demarcació
La prescripció i els clubs de lectura influeixen en la demanda
L’assaig ‘El infinito en un junco’ i el premi Planeta “Aquitània”, els més prestats
El llibre de Carles Porta ‘La farmacèutica’, triomfa a Olot
El infinito en un junco: la invención de los libros en el mundo d’Irene Vallejo, Premio Nacional d’assaig 2020, publicat per Siruela, és el fenomen literari de les biblioteques de les comarques gironines. No deixa de sorprendre que aquesta història del llibre, un dels èxits de vendes de les lletres espanyoles dels últims anys i catalogat a les prestatgeries com a coneixement d’adults, sigui el títol més prestat el 2021 arreu de la demarcació, segons el rànquing que elabora el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. El llistat dels més prestats recull els documents que han tingut com a mínim sis préstecs l’any passat. Així, no hi apareixen ni CD ni altres documents, perquè no han arribat al mínim de sis préstecs anuals.
Els autors i les temàtiques locals tenen un pes, però no en tots els casos. “Hi ha un comportament diferent depenent del territori; n’hi ha que aposten per la temàtica local i d’altres, pels premis”, assenyala Isabel Pont del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. La biblioteca d’Olot és un exemple, ja que situa entre els més prestats La farmacèutica: 492 dies segrestada (La Campana) de Carles Porta i La casa de foc (Proa) de Francesc Serés, nascut a la Franja però establert a la Garrotxa i director des del 2016 de la Residència Faber d’Olot. En el cas de la biblioteca de Puigcerdà, entre els més prestats hi ha dos títols sobre la història local de Sandra Adam Auger.
En el llistat dels més prestats de tota la demarcació sobresurten, però, els premis literaris. D’una banda, Aquitania d’Eva García Sáenz, premi Planeta del 2020, i Tàndem de Maria Barbal, premi Josep Pla del 2021. En canvi, Canto jo i la muntanya balla (Anagrama, 2019) d’Irene Solà, el llibre més prestat a les biblioteques de Barcelona, només apareix en el llistat de la biblioteca de Banyoles. Des del Servei de Biblioteques de Girona recorden que el rànquing del 2021 és una mostra de la diversitat lectora de comarques tan pròximes però amb comportaments i dinàmiques diferents. Sigui pel boca orella, sigui per la faixa que indica un premi, no hi ha uniformitat, quant a narrativa, en les biblioteques de les comarques gironines llistades.
Hi ha diversos factors que influeixen en el fet que un determinat títol se situï entre els més prestats. A més de la prescripció feta des del taulell, hi ha les activitats de dinamització i clubs de lectura que es promouen des de les biblioteques i els denominats “aparadors literaris”, que es fan en funció d’una efemèride, temàtica o sense cap vinculació amb l’actualitat. En aquest sentit, des del Servei de Biblioteques assenyalen el fenomen, de fa quatre anys, de La trena (Salamandra) de Laetitia Colombani, un llibre del 2018, sobre la història de tres dones amb el fil conductor del càncer, i que apareix com el més prestat a Ripoll.
Retorn de formats
La popularització de plataformes de consum audiovisual, com ara Netflix i HBO, i també de música, com ara Spotify, influeix en un menor préstec de CD i DVD? Des del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona han detectat que, a diferència de fa anys, es va a buscar a la biblioteca el DVD de pel·lícules que l’usuari no ha pogut localitzar a les plataformes digitals, mentre que les sèries ja no ocupen cap lloc en el rànquing, quan, el 2019, la saga de Joc de trons era la més prestada. Pel que fa a pel·lícules, La boda de Rosa (2020) d’Icíar Bollaín és el DVD més prestat, junt amb el western The Duel (2016), a tota la demarcació. A la biblioteca de la Bisbal d’Empordà, el DVD més prestat és la pel·lícula sud-coreana Parásitos (2019) de Bong Joon-ho, guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula i Palma d’Or a Canes. També han volgut fer notar, en el cas del rànquing de la biblioteca de Banyoles, la irrupció de jocs de taula entre els més prestats. Així, de la desaparició de formats audiovisuals al retorn d’altres de clàssics.
El manga continua sent l’aposta guanyadora en la prestatgeria dels còmics, amb títols clàssics com ara Naruto i Bola de drac, però també amb autors consagrats com és el cas de Paco Roca. Pel que fa a infantil, Dia de bugada de Fréderic Stehr és el més prestat arreu, seguit de Quan el glaç es fon de Rosie Eve.