la crònica

Santuari de la pauma

Mas de Barberans posa en funcionament el Museu de la Pauma, un centre de desenvolupament rural que vol donar vida al municipi i complementar l'activitat agrícola

Mas de Barberans acaba de posar en marxa un dels projectes més potents dels últims anys: el Museu de la Pauma. Situat al mig del nucli urbà, aquest equipament va molt més enllà de ser un simple centre d'interpretació d'una activitat ancestral i ha nascut amb la vocació de ser un centre de desenvolupament rural. «La nostra idea és que revitalitze l'economia del municipi, que la gent que vinga a visitar-lo es quede a dinar als nostres restaurants o a dormir a les nostres cases de pagès», va manifestar l'alcalde, Josep Maria Lleixà, que destaca a més que el centre d'interpretació de la pauma no és només un museu per veure sinó també un museu viu des d'on s'impulsen activitats. El centre s'ha inaugurat aquest mes de maig i el proper 5 de juny es farà la primera activitat: un curs de cistelleria de 10 del matí a 2 de la tarda. A més, l'últim diumenge de cada mes es fan demostracions artesanals de com es treballa la pauma.

La idea és revitalitzar l'economia del municipi i fer-ho posant en valor una artesania ancestral que fins fa no gaire estava en via d'extinció al territori. Gràcies al projecte del Mas de Barberans, tres dones del municipi han constituït una empresa, Art Pauma, i es guanyen la vida teixint objectes de fibra vegetal. És la manera de mantenir viva la tradició. A través d'Art Pauma, i després d'una llarga i intensa tasca de recerca etnològica, aquest museu acabat de nàixer disposa d'un fons museístic de 47 peces reproduïdes que fins a la dècada dels seixanta es confeccionaven al municipi. La més espectacular és la vestimenta del carro. «No n'hem trobat a cap lloc, ja que les úniques vestimentes de carro que queden són d'espart i ens hem hagut de guiar per la memòria de la gent gran», explica Cristina Cardona, tècnica del centre de desenvolupament rural. Entre aquestes 47 peces també hi ha un oró (cabàs alt que s'utilitzava per guardar-hi les figues seques) o una col·lecció de sàrries de tres mides diferents. Al marge d'aquestes peces locals també s'està confeccionant un fons d'objectes de pauma que es feien servir a la zona del parc natural dels Ports i un altre de peces de fibra vegetal –vímet, palla, plataner o avellaner– produïdes arreu de la Mediterrània. «Volem aglutinar al màxim coneixements sobre l'artesania de les fibres vegetals», argumenta Cardona, tot recordant que des de fa vuit anys el municipi organitza una fira anual dedicada a les fibres vegetals, l'últim cap de setmana de juliol.

Cinc plantes

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma del Mas de Barberans ha representat un milió d'euros d'inversió i és un edifici funcional estructurat en quatre plantes i un soterrani amb uns 140 metres quadrats per planta.

Al soterrani és on hi ha la sala de reserva visitable i s'exposen en unes condicions de llum i humitat adequades, les peces del fons, forma part del recorregut guiat; a la planta baixa hi ha la recepció i una agrobotiga on es ven oli de la terra i les peces d'artesania modernes i de disseny d'Art Pauma –hi ha des de joies fins a fundes de mòbil–; al primer pis és on hi haurà el centre d'interpretació –el projecte museístic s'està realitzant–; al segon pis hi haurà una sala dedicada a tallers i espai per a exposicions temporals; i finalment al pis de dalt es troba una sala d'actes oberta a tot tipus d'actes culturals o socials, amb unes vistes impressionants sobre la plana del Montsià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.