Les llums del Priorat

El Centre de la Imatge Mas Iglésies de Reus recupera l'obra fotogràfica del falsetà Josep Peris Llebaria, que retrata els paisatges i la vida quotidiana de la comarca

El Centre de la Imatge Mas Iglésies de Reus exposa fins al 13 de juny Les llums del Priorat, una mostra d'una cinquantena de fotografies de Josep Peris Llebaria (Falset, 1925) que retraten els paisatges i la vida quotidiana del Priorat, especialment de Falset, des dels anys 1950 fins al 1970. La mostra està comissariada pel fotògraf reusenc Josep M. Ribas Prous, que a finals dels anys seixanta va impartir uns cursos a la desapareguda Associació Fotogràfica de Falset, de la qual en formava part Peris. Ribas ha seleccionat les imatges del fotògraf falsetà, que feia gairebé quatre dècades que no mostrava el seu treball en públic.

Josep Peris, que és de formació autodidacta i va treballar molts anys a una sucursal bancària de Falset, va arribar a la fotografia empès per la seva passió per la pintura, afició a la qual s'ha dedicat sempre. Per aquesta raó, la llum, i el seu efecte damunt les coses, és l'element principal i el punt de partida de les seves fotografies: «En la majoria de fotos que he fet i m'agraden, primer descobria la llum del lloc i després mirava que hi passés alguna cosa», explica el fotògraf al periodista Toni Orensanz, que ha redactat l'article de presentació de l'exposició. Així, el tractament de la llum és un dels motius del silenci que impregnen les seves imatges. La conjunció és especialment visible en la foto zenital de la processó de l'enterrament de mossèn Vidal el 1959, una de les fotografies més celebrades de l'exposició.

A banda de les fotografies, l'exposició del Centre de la Imatge Mas Iglésies presenta l'audiovisual de diapositives que il·lustra el poema El Crist de la solitud, l'obra més popular del poeta Salvador Estrem i Fa. Els membres de l'Associació Fotogràfica de Falset van esmerçar els diumenges de dos anys per captar les imatges per confeccionar l'audiovisual, d'una hora de durada, un dels pocs treballs de Josep Peris i els seus companys que en els últims trenta anys s'ha anat projectant a Falset i la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.