cultura

La Bodega Terra Remota rep el guardó Jurat de la Cultura dels premis del COAC

Ahir es van lliurar els guardons, en una edició en què es va batre el rècord de participació

L'arquitectura és una sola disciplina, sigui efímera o permanent, exterior o interior. Aquesta sembla que és la filosofia de la reunificació dels premis del COAC, abans distribuïts en quatre categories. Ahir, en un acte conduït per l'arquitecta Carme Tarrenchs, es van entregar els guardons, en aquesta primera edició de la nova etapa dels premis. El jurat, presidit per Xavier Monteys i format per Juan Herreros, Pepe Morales i Rafael Moranta, va decidir atorgar els premis a la Casa Collage del call jueu de Girona (Ramon Bosch i Bet Capdeferro), en què el collage, l'acoblament de materials, també es va traduir en collage d'elements arquitectònics de diferents èpoques i en collage de persones, des dels projectistes fins al mestre d'obres, Josep Capdeferro, o l'arquitecte Josep Maria Pla Torras; al nou accés de l'escola bressol de Santa Cristina d'Aro (Albert Cardella i Montserrat Bonvehí), i a la nova construcció per als cicles formatius de l'IES La Garrotxa, d'Olot (Santiago Vives, Tobias Gottschalk i Ana Vidal). El jurat va decidir atorgar dues mencions especials: a l'edifici d'habitatges de la Gran Via Jaume I (Ricard Mercadé i Aurora Fernández) i a l'habitatge unifamiliar Berta, de Maçanet de Cabrenys (Josep M. Casadevall i Dolors Sayeras). Després de l'entrega va prendre la paraula Xavier Monteys, que va fer un discurs esplèndid, amb un sentit de l'humor i una passió destacables, sobre la professió i sobre les obres guanyadores, que es podrien resumir en tres conceptes: frescor (Santa Cristina d'Aro), amor per la professió (call jueu) i pragmatisme i simplicitat (Olot). Els guardons els van entregar el president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Narcís Genís; la presidenta de l'Associació Catalana de Crítics d'Art, Pilar Parcerisas, i el naturalista Jordi Sargatal.

Opinió del món de la comunicació cultural

El premi Jurat de la Cultura, instituït aquest any, el va guanyar la Bodega Terra Remota, de Sant Climent Sescebes, projectada per Nacho Ferrer i Pepe Cortés. El jurat d'aquest premi el constituïen persones vinculades al món de la gestió cultural, la crítica i la comunicació. El vot dels membres d'aquest jurat havia de ser raonat, i el projecte de la Bodega Terra Remota va suscitar comentaris molt elogiosos: «L'he escollit per la seva claredat, elegància, austeritat i integració en el paisatge» (Daniel Giralt-Miracle, crític d'art); «Integrada al paisatge que l'envolta, és aquesta una creació arquitectònica funcional, sòbria, adaptada a l'ús. Una obra que combina amb saviesa els espais foscos, ideats per a la funció per a la qual ha estat creada, amb d'altres de llum, propis i necessaris per a l'ús de l'espai, entre aquests la visita, el tast...» (Rosa Gil, directora del departament d'obra social i comunicació de Caixa Girona); «M'ha semblat fantàstica la seva integració al paisatge» (Miquel Riera, director d'El Punt Comarques Gironines). Algun membre del jurat d'aquest premi, com els membres del jurat presidit per Monteys, també va elogiar el nivell dels 22 projectes finalistes en aquesta edició dels premis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.