Patrimoni

L’Arxiu de Girona, més a prop

No s’atura l’activitat i ha impulsat campanyes de participació ciutadana de gran èxit per apropar el patrimoni documental, com ara la del fons d’imatges del GEiEG o la publicació diària d’efemèrides de la ciutat a través de xarxes socials

En temps de confinament, lluny d’aturar-se, l’activitat a l’ Arxiu Municipal de Girona és intensa. Malgrat que el tancament temporal de portes no permet anar físicament a consultar els documents que custodia, bona part de la documentació i les publicacions es poden consultar en línia gràcies a la digitalització que s’ha fet i es fa contínuament. Així mateix, s’han impulsat diverses campanyes per tal d’apropar l’arxiu a la ciutadania i fer-la més partícip d’un patrimoni comú.

Entre d’altres, el Centre de Recerca i difusió de la Imatge ( CRDI ) de l’Ajuntament de Girona, ofereix 680.000 fotografies, més de 1.000 pel·lícules, més de 10.000 hores de vídeo (principalment televisió) i més de 2.000 hores de so, bàsicament de ràdio. Continguts que són accessibles, que es poden descarregar i que, gràcies a les llicències Creative Commons, es poden reutilitzar per a qualsevol finalitat no comercial. Concretament, una de les iniciatives que està tenint molt bona rebuda és la ha engegat de publicar les fotografies del fons del GEiEG.

Cada setmana, es publica un esport i s’invita a documentar aquestes imatges, com ara identificar les persones que hi apareixen. Es va iniciar amb la secció esportiva de bàsquet , aquesta setmana s’està fent la de l’ hoquei i es continuarà amb tots els esports de l’entitat. “Fundat el 1919, al llarg d’aquests cent anys, són moltes les persones que, en algun moment, han format part de l’entitat i, per tant, pot suposar una aportació enriquidora al fons fotogràfic que s’ha anat generant”, remarca David Iglésias, director del CRDI. El GEiEG va fer donació del seu fons a l’Arxiu Municipal el 10 de gener del 2017, amb l’objectiu de conservar-lo i fer-lo accessible a la ciutadania.

Aquesta iniciativa actual s’enllaça amb el taller presencial organitzat, la tardor passada, en el marc del projecte WeAre #EuropeForCulture centrat en l’esport amateur i que tenia com a objectiu documentar fotografies del fons del GEiEG, seleccionar les més interessants i obrir entre els participants un debat basat en la memòria històrica que susciten les imatges.

Aquest projecte pretenia fomentar la relació de les persones amb el patrimoni cultural europeu. Es va invitar deu ciutats europees (Amsterdam, Budapest, Sofia, Hämeenlinna, Cracòvia, Pisa, Basilea, Vílnius, Nicòsia i Girona) per tal de crear una exposició virtual basada en fotografies i sobre una temàtica concreta. El projecte aportava la tecnologia, una aplicació innovadora que permet explorar les imatges digitalitzades mitjançant un sistema interactiu que estarà a disposició del visitant. En el cas de Girona, el resultat d’aquest treball es va poder veure en una exposició virtual que es va mostrar en l’exposició del centenari del GEiEG a la Casa de Cultura, aquesta tardor. També es va presentar a Brussel·les al febrer i s’ha adaptat per visualitzar-se al web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions www.girona.cat/sgdap/movio-12/en/esport_amateur_Girona .

Una altra iniciativa del foment de la participació ciutadana és el taller Family Photo Talks organitzat pel CRDI en el marc del projecte European Kaleidoscope. Impulsat per Susanna Muriel, es tractava d’un taller sobre memòria col·lectiva, de què l’objectiu era compartir i difondre la història de la fotografia familiar, per tal d’involucrar les persones en el procés de valorar les seves fotografies en la conservació i el relat històric. Ara, el resultat es recull en un vídeo a Youtube .

Efemèrides, diàriament a Twitter

L’arribada a Girona del braç incorrupte de santa Teresa de Jesús (1963), la campanya municipal operació escombra (1970), l’enderrocament del portal de Sant Pere (1974) i la celebració del primer matrimoni civil a l’Ajuntament de Girona (1995) són algunes de les imatges que, aquests dies, s’han pogut veure a través del compte de Twitter de l’Arxiu de Girona (@arxiu_gi) amb l’etiqueta #EfemèridesGirona.

La campanya té la voluntat de donar a conèixer els documents que es conserven a l’arxiu i, al mateix temps, oferir recursos culturals en línia que contribueixin a fer més amens els dies de confinament. La voluntat de l’arxiu és continuar-la durant el mes d’abril. Tots esperem que tingui continuïtat, però no per causes majors.

Quatre milions de GIF.
El canal Giphy del CRDI es va posar en marxa el 21 de novembre del 2019 i, des d’aleshores, ha obtingut més de quatre milions de visualitzacions, segons l’estadística que ofereix la mateixa plataforma. El CRDI disposa actualment de 80 GIF animats de temàtica diversa que formen part de pel·lícules d’autors gironins –com ara Narcís Sans, Antoni Varés, Joaquim Puigvert, Jordi Bosch i Francesc Solà– i de Televisió de Girona. L’èxit del canal va ser immediat i no ha parat de créixer mes rere mes. Com a curiositat, el GIF animat més vist és el primer pla d’un ase, amb 1.360.928 visualitzacions. No es té constància d’altres canals de Giphy en institucions arxivístiques ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol, però sí que existeixen iniciatives internacionals similars com és el cas dels arxius nacionals dels Estats Units i d’Ontario, al Canadà. Des del CRDI els va semblar que podia ser una eina interessant per donar a conèixer els fons audiovisuals conservats a l’arxiu d’una manera amena i informal, i amb aquest objectiu es va posar en marxa un canal a la plataforma Giphy.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.