cultura

El Baix Camp estrena un arxiu de documentació, estudi i difusió

El conseller Tresserras va inaugurar ahir a Reus el nou arxiu comarcal

L'Arxiu Comarcal del Baix Camp i Municipal de Reus ja és, tot junt, sota un mateix sostre. Els documents històrics de la comarca i la ciutat es poden trobar al carrer Sant Antoni Maria Claret, al solar que havien ocupat les cotxeres de Cal Chap. L'equipament s'ha inaugurat definitivament poc més d'un any després d'acabar-ne les obres. La primera previsió ja n'establia la inauguració l'octubre passat, després de traslladar la documentació a la nova seu.

Fins ara, el fons de l'actual arxiu es trobava repartit entre el castell del Cambrer, a la plaça del Castell, l'antic col·legi Rubió i Ors i un magatzem industrial de Reus. A partir d'ara, aquestes tres instal·lacions es podran destinar a altres usos. A més, però, a la nova seu de l'arxiu comarcal i municipal s'han hagut de fabricar a mida els armaris que allotjaran els documents, ja que no se'n van prendre bé les mides quan es va adjudicar la compra el setembre de l'any passat.

L'edifici té una superfície útil total de 1.911 metres quadrats i està distribuït en quatre plantes. A la planta baixa s'hi ha ubicat la zona de treball i consulta, un espai que l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va definir com una zona «cívica» i de contacte entre els usuaris de l'arxiu. Les tres plantes superiors estan destinades a emmagatzemar els documents. Aquest arxiu no té com a objectiu, però, limitar-se a ser un magatzem de documents. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el va definir com un equipament per «generar coneixement d'avantguarda».

També servirà, segons Tresserras, per «tenir el passat endreçat» i per poder pensar en el futur amb més claredat. Pel que fa als mètodes de treball, el vicepresident del Consell Comarcal, Xavier Llauradó, va especificar que l'era digital no només no deixa obsoleta l'arxivística, sinó que aquesta ciència «ha trobat en les noves tecnologies un aliat» que permet treballar en unes condicions més favorables.

Els càlculs apunten que aquest equipament tindrà 16 quilòmetres lineals de documentació. Pérez va explicar que la instal·lació «serveix per conèixer què hem estat». Va concretar que s'hi trobarà un àmbit de documentació històrica, destinada principalment als estudiosos. A més, però, també hi haurà un vessant de l'arxiu amb documentació municipal, que pot servir als reusencs actualment. La regidora de Cultura, Empar Pont, va anunciar que un dels objectius principals de l'arxiu serà la difusió. Es publicarà un document cada mes, segons va declarar la regidora, centrant-se, pel que fa a l'àmbit municipal, en els barris de la ciutat. El primer serà el dels Horts de Miró, el barri que acull aquesta nova seu de l'Arxiu Comarcal i Municipal.

Inaugurada la seu ebrenca

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ja havia inaugurat també ahir al migdia, acompanyat per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, les obres de rehabilitació i reforma del Palau Oliver de Boteller de Tortosa, on hi ha la seu dels serveis territorials de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Les obres d'adequació del Palau Oliver han consistit en una redistribució d'espais per adaptar-los a les necessitats funcionals per al desenvolupament de les activitats del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre. La reforma ha convertit el Palau Oliver de Boteller en un edifici de gran funcionalitat, amb la supressió del subterrani, la creació d'un pati interior d'il·luminació i ventilació i l'obertura de finestres laterals. A més de les dependències pròpies de la seu dels serveis territorials, amb la remodelació de l'edifici, que consta de quatre plantes, el Palau ofereix dos equipaments culturals per a la ciutat de Tortosa: una sala d'actes i una sala d'exposicions.

Centre reformat al Morell

El Morell també va estrenar, ahir a la tarda, la remodelació del centre cultural. Després de l'acte de Reus, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va inaugurar-ne les obres de remodelació acompanyat de l'alcalde del municipi, Pere Guinovart i el delegat del govern a Tarragona, Xavier Sabaté. Aquestes obres de remodelació del centre cultural són les terceres que s'hi fan en els últims 25 anys, i han deixat una sala gran amb capacitat per a unes 400 persones, una sala polivalent per fer teatre i una sala amb escenari climatitzada i amb les grades plegables. A més, la remodelació també ha consistit en la dotació de vestidors, la millora de l'escenari, l'adequació de l'edifici per garantir l'accés a les persones amb mobilitat reduïda i la dotació de mesures de seguretat contra incendis. Durant l'acte inaugural també hi va haver l'actuació de l'orquestra Red Bek, de l'Escola de Música del Morell, i la Coral Guspira. D'un pressupost total de 690.552 euros, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació n'ha aportat 179.931.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.