Els CaixaForum reobriran l’1 de juny i el Macba, el dia 3
La setmana que ve es desbrossa el camí del desconfinament dels grans museus i espais artístics del país
El MNAC, el Museu Picasso, el CCCB i la Fundació Miró, a punt la segona setmana de juny
Els quatre centres culturals CaixaForum que hi ha en territori català reobriran dilluns que ve, dos mesos i mig després de la clausura forçada per frenar l’expansió de la Covid-19. La Fundació La Caixa ha escollit aquesta data per reprendre l’activitat dels seus espais artístics de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona, conjuntament amb els altres quatre que té a la resta de l’Estat (Sevilla, Saragossa, Palma i Madrid). La setmana vinent es reactivarà un altre gran equipament: el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), en aquest cas dimecres.
Fonts de l’entitat financera i del museu de la plaça dels Àngels remarquen que el visitant no ha de tenir cap mena de por perquè les instal·lacions compliran fil per randa tots els requisits sanitaris que han establert les autoritats. Per donar aquesta imatge de seguretat i confortabilitat plena, els CaixaForum reforçaran la presència d’educadors a les seves sales per resoldre dubtes a aquests primers ciutadans que voldran recuperar el terreny cultural perdut.
Com marca el reglament, serà obligatori l’ús de mascaretes. En aquesta fase primerenca de la desescalada, la visita només es pot fer de manera individual o per grup familiar i mantenint sempre una distància interpersonal de dos metres. La capacitat estarà restringida a un terç. No es faran visites guiades, ni cap tipus d’activitat (inauguracions, conferències, concerts...).
Les entrades es poden adquirir en línia o presencialment. Als CaixaForum, en les mateixes condicions: gratuïta a Girona, Tarragona i Lleida i a Barcelona gratuïta per als clients de La Caixa i de pagament per a la resta. El Macba ha reduït el preu al 50%. Els dissabtes a la tarda serà de franc, com sempre.
Els visitants es retrobaran amb les exposicions que la crisi del coronavirus va deixar congelades el 14 de març, el dia de l’apagada. Al CaixaForum de Barcelona, Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924-2020, plat fort de la temporada, que s’ha prorrogat fins al 27 de desembre. Al de Tarragona, Faraó. Rei d’Egipte tindrà vida fins al 14 de febrer. I al de Lleida i al de Girona, la reobertura tindrà un al·licient afegit perquè les mostres s’estrenen: Construint nous mons. Les avantguardes històriques a la col·lecció de l’IVAM, 1914-1945, a Lleida; i Apol·lo 11. L’arribada de l’home a la Lluna, a Girona.
Compte perquè el CosmoCaixa juga a una altra lliga, la dels museus de ciències, que no tindran permís per tornar a rebre públic fins a la fase 2 de la desescalada.
Al Macba, es podran visitar, o revisitar, les exposicions en curs: Un segle breu, que aplega moltes de les peces icòniques de la seva col·lecció, i la de l’artista grec Takis, prorrogada. El museu ja es prepara per obrir una nova exposició, al juliol, Acció. Una història provisional dels noranta, centrada en l’escena de la performance a Espanya al llarg d’aquesta dècada.
La Fundació Foto Colectania també ha fixat la rentrée per dimecres vinent amb una altra exposició que la pandèmia va deixar penjada, la del fotògraf japonès Daido Moriyama.
Descoordinats
De mica en mica es van coneixent les dates de les reobertures, que han anat ballant els últims dies. Dates, en plural, perquè definitivament ha quedat descartada una reobertura conjunta dels museus de Barcelona, la idea que es tenia en principi. No hi ha hagut consens, segons diverses fonts consultades per aquest mitjà.
L’Ajuntament de la capital catalana té decidit obrir alguns equipaments de la seva titularitat la setmana que ve, però encara no vol dir de quins es tracta. Altres museus necessiten més temps per adaptar-se a l’exigent normativa de seguretat. El Museu Picasso i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) estaran a punt el 12 de juny. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la Fundació Miró mouen un calendari similar.