Música familiar: d’aneguet lleig a cigne contra la crisi
Us Estrimem Fest, que s’emetrà aquest cap de setmana i el vinent en directe des de Girona amb El Pot Petit, Reggae per Xics, Xiula i Dàmaris Gelabert, mostra la força d’un sector que no es rendeix
Aquesta tarda, El Pot Petit actuarà a l’Auditori de Girona, amb tot el seu desplegament musical i escènic, però... sense públic a la sala. Això sí, hi haurà milers de nens i nenes que, amb les seves famílies, veuran l’espectacle en directe des de casa. És això la nova realitat? No ho sabem encara. De moment, aquest serà el primer concert del nou Us Estrimem Fest , el primer Festival de Música Familiar en Streaming de Catalunya. El festival reunirà en dos caps de setmana quatre dels grups i solistes que han aconseguit que Catalunya estigui vivint des de fa uns anys una nova edat d’or de la música familiar, amb unes produccions molt acurades i un públic ampli, fidel i intergeneracional. Després dels empordanesos El Pot Petit, demà diumenge actuaran al mateix escenari Reggae per Xics, i el cap de setmana vinent la programació es completarà amb Xiula, el dissabte 13, i Dàmaris Gelabert, el diumenge 14. Tots els concerts començaran a les 18 h, però hi haurà activitats prèvies des d’una hora abans i també algun tipus d’interacció amb el públic després de l’actuació, a través de les xarxes, com la que sovint estableixen aquests artistes amb els seus petits fans a l’habitual parada de marxandatge.
Per gaudir dels quatre concerts en directe –i també durant les següents 24 hores– cal adquirir un abonament de 20 euros a través del web del festival, que deriva a ticketconcerts.eu, on l’usuari ha de registrar-se. És un preu mòdic, però que competeix amb la gratuïtat que sovint es busca a la xarxa. “En aquest cas, no estem parlant d’un directe casolà a través d’Instagram, sinó d’espectacles professionals amb molts de músics en escena, una escenografia i una important infraestructura de realització, que inclou set càmeres. Som conscients que a la gent li costa encara pagar una entrada per un espectacle en línia, però volem conscienciar el públic que és el mateix que pagar una subscripció a una plataforma com ara Netflix o Spotify”, diu Eduard Polls, membre de Reggae per Xics, formació que l’any vinent celebrarà el seu 10è aniversari i que va proposar als altres grups tirar endavant aquesta iniciativa, organitzada directament pels músics, per la “necessitat de reinventar-se” davant una temporada d’estiu que es preveu àrida en actuacions a les places i teatres, on els grups esperen tornar el més aviat possible. De fet, els quatre grups participants en el festival també estaven representats a la reunió virtual que, a finals d’abril, va congregar les principals formacions del sector per aplegar esforços i afrontar un futur ple d’incerteses. Us Estrimem Fest és un bon exemple d’aquesta col·laboració entre els grups i està funcionant: s’han venut molts abonaments i no només a tot Catalunya i la resta del domini lingüístic, sinó també a França, Anglaterra i, fins i tot, Austràlia: els efectes de la diàspora catalana.
Aquesta és la primera edició d’un festival que no se sap si en tindrà més; que neix sense patrocinadors ni subvencions –Polls, però, agraeix la bona predisposició de l’Ajuntament i l’Auditori de Girona– i que demostra que aquests grups han deixat de ser els aneguets lletjos de les festes majors per afrontar amb força i imaginació una crisi pitjor que qualsevol llop de conte.