Patrimoni

Nadal, Pagans, Puigdemont i Madrenas celebren el pes internacional de l’Arxiu

Els alcaldes gironins destaquen l’empremta de l’Arxiu Municipal a propòsit del 25è aniversari de l’ingrés al Consell Internacional d’Arxius

La commemoració del Dia Internacional dels Arxius d’aquest any ha coincidit amb una celebració que ha resultat fonamental per al creixement exponencial i la reputació més enllà de la ciutat de l’Arxiu Municipal de Girona: el seu ingrés, ara fa vint-i-cinc anys, al Consell d’Arxius (ICA). Un pas històric que, com destaca David Fricker, el president d’aquest organisme internacional de caràcter no governamental que promou l’ús, el desenvolupament i la conservació del patrimoni arxivístic mundial, no només ha servit perquè Girona pugui projectar amb orgull la seva identitat a través del patrimoni documental, sinó que ha fet créixer la mateixa entitat.

Ho va declarar ahir en un acte telemàtic que es va emetre en directe a través de Youtube i una trobada virtual amb Zoom, en els quals va subratllar la petja de Joan Boadas, el director de l’AMGi des del seu ingrés l’any 1996 com a membre d’experts de l’ICA. No va ser l’únic. Abans, hi van intervenir quatre alcaldes de la ciutat que, al llarg de les seves etapes al càrrec, van contribuir a aquesta internacionalització.

El primer, Joaquim Nadal (1995-2002), fent el primer pas, reforçant l’equipament en el procés d’explorar nous suports i camins en l’àmbit internacional, recordava com a fita principal aquest ingrés de l’Arxiu al consell i, com a precedent, l’inici de les Jornades Imatge i Recerca, que ja tenien com a vocació posar en contacte professionals d’arreu del món. Anna Pagans (2002-2011), tot seguit, va repassar la projecció internacional de l’Arxiu, gràcies al treball dels seus tècnics, amb Joan Boadas i David Iglésias (CRDI) al capdavant, a la participació de comitès científics i conferències.

Per la seva banda, Carles Puigdemont (2011-2016) va remarcar la consolidació d’aquesta presència internacional tot recordant tres fites: l’adhesió a la Declaració Universal dels Arxius (2014), el conveni signat amb el Tribunal de Reclamacions de les proves nuclears de la República de les Illes Marshall (2012) i la incorporació del Llibre del Sindicat Remença (1448) en el Registre de la Memòria del Món de la Unesco (18 de juny de 2013). I Marta Madrenas (2016-actualitat) va agrair la tasca feta al llarg d’aquest darrer quart de segle per ser tot un referent internacional i va destacar que l’Arxiu Municipal és “un projecte i motor fonamental” de la ciutat que “es manté a l’avantguarda”.

Els responsables de l’Arxiu van parlar dels reptes de futur i van anunciar una sèrie d’actes que tindran lloc al llarg d’un any per explicar allò après.

LA DATA

2014
Celebració a Girona del congrés Arxius i Indústries Culturals amb un miler d’assistents de 90 països.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.