cultura

La creació i l'administració

Losquequedan i agents de l'àmbit cultural provoquen a Panorama la reflexió sobre els processos de creació i la relació amb l'administració

Humor, ironia, sarcasme i mala llet. Aquesta va ser la gradació dels principals recursos utilitzats, a més de l'originalitat i una gran capacitat per interaccionar amb el públic, per bastir l'espectacle Borrón#8, amb què la companyia valenciana Losquequedan va obrir dijous la desena edició del festival Panorama d'Olot, a l'Orfeó Olotí. Analitzar els tràmits i sistemes de l'obtenció de recursos de les administracions per dur a terme una activitat artística pot ser un exercici absolutament desencoratjador, en ocasions, devastador, per a les companyies i per als creadors, però també pot ser objecte d'un espectacle de teatre de l'absurd, tal com van demostrar ahir Losquequedan, en el qual la col·laboració del públic és indispensable i la interacció amb aquest, constant, de manera que el component de risc és altíssim.

La cosa va anar així: tres membres d'una companyia valenciana es presenten i expliquen que el govern de la comunitat de València els ha concedit 9.400 euros de subvenció per a la seva propera creació, que el termini per presentar la documentació de justificació de la subvenció està a punt de vèncer, però que l'espectacle no existeix, malgrat que els diners han estat invertits en «viatges d'inspiració» a Calanda, Bilbao, Porto, Tòquio, Berlín, Lima, Florència, Brussel·les i Nova York. Cal elaborar, doncs, tota la documentació justificativa de l'existència de l'espectacle per tal que la companyia no hagi de tornar els diners, i demanen la col·laboració del públic. Durant tota l'hora següent transitarem, de la mà de la companyia, amb l'humor sempre present, per tot el procés de fabricació de l'engany a una administració cega, insensible, a la qual només l'interessa que hi hagi paperassa justificativa i no que l'espectacle existeixi realment, que no en fa el seguiment i que, de fet, tant se li'n fot tot plegat. Els passos a seguir per elaborar la documentació són la confecció del cartell, el programa de mà, les fotografies, el tràiler, el contracte acreditatiu de l'estrena de l'espectacle, les crítiques de l'espectacle i el recull de premsa. Per rebre la subvenció, però, primer t'has de convertir en empresa, i la dificultat del procés és manifesta. Tot el material s'elaborarà in situ, voluntaris del públic seran els models fotogràfics i protagonistes del vídeo, editat a corre-cuita, i les crítiques han estat sol·licitades prèviament, a cegues, a professionals de l'àmbit. Finalment, el dossier estarà finalitzat. I és convincent, vaja si ho és! Perquè coses pitjors s'han vist, i aquestes totalment certes.

L'altra versió

Seguint el fil de l'espectacle de Losquequedan, i en un ambient molt distès, L'altra banda del mirall va donar veu a programadors, representats per l'eficient, entranyable i hiperactiva Margarita Troguet i el seu equip de l'Escorxador de Lleida; a representants d'artistes, amb intervenció de David Muñoz, Marta Oliveres i la col·laboració estel·lar de Tena Busquets, directeur artistique del Panorama; als teòrics, en aquest cas Kim Pujol, i als crítics, representats per Santi Fondevila (La Vanguardia) i el seu ca. Divertit, irregular a voltes, però sempre interessant.

Sònarkids o Olot

La sala d'actes del Museu de la Garrotxa serà avui l'escenari, a partir de les 11 del matí i fins a les 2 de la tarda, del taller musical interactiu 0>100, en el marc del Sònarkids i a través de l'Anella Cultural. L'experiència està dirigida pel músic Guillamino i hi podran participar nens i nenes de Barcelona (MACBA), Granollers (Roca Umbert Fàbrica de les Arts), Lleida (l'Escorxador) i Olot (sala d'actes de l'Hospici). En aquest taller hi intervindran tres professionals de la música electrònica, Koulomek (Granollers), Cauto (Lleida), Drome (Olot), a més de Guillamino (Barcelona), que assumeix el repte de construir un obra musical inèdita amb la participació imprescindible del públic de les quatre ciutats. El procés creatiu es podrà seguir en temps real a través de la comunicació entre les ciutats, amb transmissió d'àudio i vídeo, i es convida el públic participant a portar-hi instruments musicals. Malgrat tot, els nens i nenes no cal que tinguin coneixements musicals previs per participar-hi. D'altra banda, avui al Panorama entren en acció per primera vegada en aquesta edició els bascos Koyame Antzerki Konpainia, Paul Henri Jeannel i la companyia local Laitrum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia