cultura

Gegants busquen portadors

L'Emili i la Caterina són els dos gegants de Montgat que, des de fa un any, es van quedar sense portadors. Ara, arran de l'interès d'uns joves per tornar-los a fer sortir al carrer, l'Ajuntament està fent una campanya per recuperar la colla gegantera del municipi.

El món geganter és un fenomen molt arrelat en l'imaginari popular de grans i petits. Ara bé, perquè aquestes figures «cobrin vida» necessiten que algú els aporti l'ànima: aquests són els portadors, és a dir, els membres de les colles geganteres que són els encarregats de fer dansar i caminar les figures.

A Montgat, com a la major part de municipis, hi ha dos gegants: l'Emili i la Caterina. Aquest fet no seria rellevant si no es tingués en compte que els falta l'ingredient més important per esdevenir màgics: no tenen qui els porti. Els fets es remunten a l'època en que la seva colla gegantera es va anar diluint per diversos motius, fos per l'edat dels participants, fos per altres incompatibilitats. A causa d'això, les dues figures fa un any que descansen a la biblioteca del municipi sense que ningú les tregui perquè llueixin.

Quan tot semblava perdut, però, joves vinguts de fora de Montgat es van mostrar interessats a agafar el relleu i fer «cobrar vida» a l'Emili i la Caterina, i es van posar en contacte amb l'Ajuntament. «Són joves que havien estat geganters, i aquesta serà una molt bona oportunitat per fer revifar la colla», va explicar la regidora de Cultura, Rosa Funtané (ERC). «De moment, encara no són prou portadors perquè els gegants puguin sortir a fer alguna cercavila, però el repte es poder arribar a la vintena de voluntaris», va reconèixer la regidora, que va hi afegir que amb aquesta quantitat també es podia completar la secció instrumental que hauria d'acompanyar els gegants. Per això, el consistori ha posat a disposició dels interessats un correu electrònic, el centre cívic de les Mallorquines i un número de telèfon. «Fa de mal dir, però seria molt bonic que cap al setembre l'Emili i la Caterina ja poguessin fer alguna plantada», va apuntar Funtané.

El Sol i la Lluna

L'Emili i la Caterina representen respectivament el Sol i la Lluna. Tot i que no se sap ben bé, es creu que l'origen d'aquesta representació és una poesia popular. Els gegants de Montgat són obra de l'artista Tomàs Atienza, el qual va crear l'Emili el 1991. La Caterina, per la seva banda, va néixer dos anys més tard. Tots dos fan uns quatre metres d'alçada i ell pesa 57 quilos i ella 62. Pel que fa a la indumentària dels gegants, els vestits que llueixen van ser confeccionats pel veïnat del barri de les Costes de Montgat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.