La família Fitag fa realitat una vintena edició del festival que és “històrica”
L’espectacle ‘Theresienstadt’ inaugura el festival de teatre ‘amateur’ amb una assistència de tres-centes persones a les escales de la catedral de Girona
Una obra que apel·la al teatre com a distracció de l’horror al camp de concentració de Theresienstadt va obrir ahir la vintena edició del Fitag, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, que, com la majoria d’esdeveniments culturals que han volgut celebrar-se, s’ha adaptat a les necessitats i als condicionants marcats per les autoritats sanitàries. Entre altres mesures: pujar el teló a un escenari diferent que el tradicional Teatre Municipal, però alhora tan o més monumental com són les escales de la catedral, on tres-cents espectadors van assistir a l’espectacle. Theresienstadt és un musical que narra com el teatre ajuda un grup de jueus a evadir-se de l’horror dels camps nazis. La coordinació de l’obra és a càrrec de Cràdula Teatre i de Cor Preludi, i hi participen actors de més d’una desena de companyies de teatre amateur de les comarques gironines.
Martí Peraferrer, director del festival, va ser l’encarregat de fer-ne la presentació, en un acte en què van assistir nombroses autoritats, com Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona, Mariàngels Planas, regidora de l’Ajuntament de Girona, i Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona. “Ho hem aconseguit, hem fet història!”, va proclamar Peraferrer al públic, els participants, a les autoritats i, sobretot, a l’equip que ho ha fet possible, “la família Fitag”, com li agrada anomenar-los. “Som una flama encesa per defensar el teatre.” I més en un any, com va reconèixer, en què han hagut de “lluitar” més que mai per fer-ho possible. El regal: poder inaugurar en aquest lloc monumental.
El Fitag té lloc des d’ahir, dia 25, fins al dissabte 29 d’agost, i durant aquests dies un total de vint-i-set companyies representaran més de trenta espectacles a Girona i sis espectacles més a Sant Gregori, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Pere Pescador, Vidreres i Llançà, dins el Fitag Municipis.
Aquest any el festival teatral es fa en diferents espais de la ciutat: les escales de la catedral, la Casa de Cultura, el pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, el centre cultural La Mercè, el Teatre Municipal i la sala La Planeta.