Patrimoni

Viatge per la cultura jueva

La 21a Jornada Europea de la Cultura Jueva se celebra arreu de Catalunya

En aquesta 21a edició són més de cinc-centes ciutats de tot Europa les que hi participen

La Jornada Europea de la Cultura Jueva és un esdeveniment que s’organitza des de fa vint-i-un anys sota el paraigua de l’Associació Europea per a la Preservació del Patrimoni Jueu i aplega una trentena de països amb un mateix objectiu comú: recuperar, donar valor, promoure i donar a conèixer al gran públic el llegat històric i cultural del judaisme a Europa des de cada territori particular. En aquesta edició són més de cinc-centes ciutats de tot el continent europeu les que han confirmat la seva participació. El tema escollit aquest any és Viatges del poble jueu .

Barcelona, Girona, Besalú, Castelló d’Empúries, Lleida i Palma són alguns dels representants dels Països Catalans que aquest any hi participen i que ofereixen tot un ventall d’activitats ben divers, que tenen majoritàriament lloc avui; començant per la capital de Catalunya, des d’un concert conversa de Daniel Voskoboynik a la Casa Adret (19 h) fins a una jornada de portes obertes al Museu d’Història de Barcelona al Call i la Domus de Sant Honorat o una visita guiada al cementiri jueu a Montjuïc.

Pel que fa al Patronat Call de Girona, aquest ha organitzat també una jornada de portes obertes al Museu d’Història dels Jueus i una visita virtual a l’exposició Viatges del poble jueu, del qual pren nom el lema d’aquesta edició. A Besalú, on destaca un important vestigi, el Micvé, també es podrà visitar de manera gratuïta i guiada al llarg del dia d’avui. I a Castelló d’Empúries, ahir van ser molts els que van aprofitar per veure el Museu d’Història Medieval de la cúria presó, fer una visita guiada pel centre històric o gaudir d’una visita teatralitzada i una presentació de l’Atles d’Història dels Jueus Catalans de Manuel Forcano. Avui continuen les visites i es farà un concert de viola de roda amb el musicòleg Antoni Madueño. A Sort, la Seu d’Urgell i Palma s’han programat més actes.

A la Filmoteca, cine jueu

Irradiés, del director cambodjà Rithy Pahn, una reflexió sobre el mal i la destrucció durant el segle XX, obrirà la 22a edició del Festival de Cinema Jueu. 75 anys després de l’Holocaust i la bomba atòmica d’Hiroshima i Nagasaki, les imatges encara sobreviuen. Aquesta edició, que es farà del 10 al 30 de setembre a la Filmoteca de Catalunya, es dedicarà a pensar en imatges de les supervivències: les del cinema, les de les llengües, les dels records i les de les vides en les seves infinites declinacions. Destaquen en el programa: Yiddish, de Nurith Aviv; In search of ladino, de David Perlov, o Sigmund Freud, un juif sans dieu, de David Teboul. Gràcies a la invitació de Choreoscope, el Festival de Cinema Jueu participa en l’estrena de The euphoria of being, de Réka Szabó, que enlluerna pel vitalisme d’Éva Fahidi, supervivent d’Auschwitz Birkenau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.