Liberisliber presentarà a Besalú un aparador de 65 editorials i autors en lluita
L’onzena edició, que tindrà lloc aquest cap de setmana, també ha programat activitats i taules rodones amb la presència d’editors i escriptors
Liberisliber és de les fires que s’han conjurat per celebrar-se i demostrar que la cultura és i pot ser segura en un any tan difícil com aquest. La seva onzena edició se celebrarà a Besalú aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, 3 i 4 d’octubre, amb la demostració que el sector continua en lluita (constant) amb la confirmació de prop d’una setantena d’estands d’editorials independents, en concret 65, el mateix nombre que l’any passat però amb moltes incorporacions noves.
La programació d’aquest any se centrarà en tres eixos que determinen –en gran part– l’essència del festival: la prescripció lectora, el coneixement i la valoració de la figura dels editors i la diversitat “en forma d’irreverència, si s’escau”, en paraules dels organitzadors. “L’edició independent sempre ha estat en lluita. Ara més. I ho fa de la millor manera que sap: publicant bons llibres com els que es veuran a la fira”, declara el seu director, Miquel-Àngel Codes.
Entre altres activitats programades, Liberisliber porta noms clau del sector editorial independent en propostes obertes al públic com són la taula rodona que tindrà lloc dissabte (12 h) titulada Recomanar llibres i encertar. Com fer-ho?, que inclourà la participació de Lluís Agustí, Isabel Sucunza, David Guzmán i Marc Santandreu, que en saben un niu de prescripció lectora des del punt de vista de les biblioteques, les llibreries, els mitjans de comunicació i les tecnologies de la informació. El mateix dissabte, en aquest cas a les 13.15 h, els que prendran el torn a l’escenari seran Àngel Madrià (director de Gavarres), Núria Iceta (editora de L’Avenç) i Toni Soler (director d’El Món d’Ahir), que tractaran de què suposa editar avui revistes en paper i en català.
No menys interessant pot ser escoltar Víctor Sunyol, Ester Andorrà, Pau Vadell, Pau Sif i Matilde Martínez, congregats per parlar de la seva experiència dirigint segells indispensables per entendre el bon moment que passa la poesia en català. En aquest cas ells hi seran diumenge, a les 17.45 h, per explicar però també, com els altres, per respondre a qualsevol pregunta del públic.
De la jornada de diumenge, entre altres actes, també destaca una xerrada (12 h) en què es parlarà de l’interès pel gènere de la ciència-ficció clàssica escrita per dones, coincidint amb la traducció al català de tres referents, com són Suzette Haden Elgin, Octavia E. Butler i Ursula K. Le Guin.