cultura

el reportatge

Tiana, capital del circ

El festival L'1, 2, 3 del pallasso arriba a la sisena edició aquest cap de setmana amb Leo Bassi d'estrella

el pallasso irreverent. L'inclassificable Leo Bassi presentarà a Tiana el seu espectacle Utopia. Serà el dia 2 de juliol a la vela del festival a la zona poliesportiva.

El municipi de Tiana, al Barcelonès Nord, ja ho té tot a punt per convertir-se, a partir d'aquest cap de setmana, en la capital del circ. I és que el poble serà el marc, del 26 de juny al 4 de juliol, de la sisena edició de L'1, 2, 3 del pallasso, el festival de circ de Tiana. Com en les edicions anteriors, el festival oferirà dos caps de setmana d'humor i circ per a tots els públics amb espectacles gratuïts i de pagament. El cap de cartell d'aquest any serà el sempre controvertit i polèmic Leo Bassi. En el seu espectacle Utopia, el conegut còmic fa una dura crítica del sistema polític però amb un punt d'optimisme. L'espectacle es podrà veure el 2 de juliol a la vela de L'1, 2, 3 del Pallasso, que s'instal·larà a la zona poliesportiva. A més, el festival acollirà un circ itinerant: el Circ Bover i la companyia Res de Res arribaran a Tiana des de les Illes per oferir en estrena el seu darrer espectacle, Sine Terra. Aquesta proposta per a tots els públics es podrà veure a l'antic camp de futbol, on s'instal·larà la vela que porta el mateix Circ Bover.

El festival còmic també inclourà la música en la seva oferta. Aquest any, Eliseo Parra farà per primer cop un concert a Tiana amb tota la seva formació. Parra aprofitarà el recital per presentar el seu darrer disc folklòric Diez. La resta del programa del festival l'integraran companyies com ara Obskené (amb un muntatge de petit format) o Los Fandangos, que estrenaran espectacle a Tiana. També hi haurà muntatges com ara els de la companyia Barré, The Scalextrics Experience o el Circ Pistolet. Per als més petits, es muntaran espectacles de titelles amb Ne Me Títere Pas, i tindran la possibilitat, com cada any, de participar activament en els tallers de circ que s'organitzen durant la setmana. A més, la companyia tianenca 1,2,3... 4 Banquets presentarà aquest any l'espectacle El cavaller i la novícia, que versa sobre una llegenda popular local. Com a gran novetat de les jornades de circ, hi haurà la Gala del festival, a càrrec de la companyia local De Mortimers, que estrenaran un muntatge titulat Can Boter com a tribut a la masia que porta aquest nom i que va ser el bressol que va veure néixer un col·lectiu fonamental per a la història del circ català.

El festival va néixer l'estiu del 2005 en memòria de Joan Armengol i Moliner, poeta, pedagog i figura rellevant del circ català desaparegut el 2004. El nom donat al festival ve d'una explicació del mateix Armengol sobre la condició de pallasso i la seva manera de crear. Per ell, l'essència del pallasso es resumia en tres passos: primer, rebre un impacte, una idea o una emoció; segon, sentir interiorment aquest fet, i tercer, explicar-ho d'acord amb el llenguatge del pallasso. Armengol creia que sense aquests tres passos no hi havia creació, no hi havia circ, ni pallasso. Per tant, l'essència del festival és precisament aquest 1, 2, 3 del pallasso. El festival és organitzat pel centre de creació Can Boter, la companyia De Mortimers, l'empresa de gestió cultural Círcol i l'Ajuntament de Tiana. A més, té el suport del Consell Nacional de la Cultura i les Arts i de la Diputació de Barcelona, i la col·laboració del govern de les Illes Balears i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.