Llibres

Joan Fontcuberta homenatja Bradbury

Fa cent anys del naixement del novel·lista, narrador, poeta, guionista i dramaturg nord-americà Ray Bradbury, que va morir el 2012. Una de les seves obres més famoses és Fahrenheit 451, publicada el 1953. Una distopia en què els bombers cremen tots els llibres seguint ordres del govern. El títol és la temperatura del paper quan crema.

L’artista Joan Fontcuberta ha inaugurat la mostra Cultura assetjada: Fahrenheit 451, que es podrà visitar fins al 27 de novembre a la llibreria Ona del carrer Pau Claris de Barcelona.

L’exposició, que s’emmarca en les celebracions de l’Any Bradbury, està formada per una selecció d’entre els 451 exemplars de Fahrenheit 451 –d’edicions, portades i llengües diferents– que, en una acció simbòlica, un bomber professional va cremar. A diferència de l’argument de Bradbury, en aquest cas els llibres no van ser totalment destruïts per les flames, sinó que Fontcoberta els va salvar in extremis de convertir-se en cendres.

“Soc un fervent amant dels llibres i aquest és un acte d’amor, no d’odi”, van ser les primeres paraules de l’artista en la inauguració. Primer es van projectar fragments de la pel·lícula basada en el llibre que Truffaut va filmar el 1966, però marxa enrere, descremant els llibres. Després, Fontcuberta va fer una repassada de l’acte de cremar llibres al llarg de la història, des de Shakespeare fins a l’emperador xinès Chin Shih-huang, passant per la Bíblia, els nazis i el personatge Pepe Carvalho. “El llibre és el millor antídot contra les crisis democràtiques”, va afirmar, abans d’assegurar que la mostra “no és un gest esteticista ni manierista”, que el que vol és “que no es tornin a cremar llibres”.

La mostra està complementada per tres activitats que també tindran lloc a Ona. Màrius Serra, ahir, va fer una conferència sobre Ray Bradbury des de la perspectiva literària. Divendres 13 a les 19 h, Andrés Hispano parlarà de Bradbury en el cinema i en l’art. I, finalment, dijous 19 a les 12 h, Vicenç Altaió, Ricard Ibernón, Martí Guinovart i Joan Fontcuberta conversaran sobre els llibres d’artista i el concepte de llibre com a obra de creació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS ESCÈNIQUES

La històrica Sala Muntaner reobrirà a la tardor amb una cartellera basada en l’humor

BARCELONA

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès