El futur museu del mar de la Ràpita serà realitat l'abril del 2011
Fins ara s'han inventariat uns 300 objectes vinculats a la pesca i a la navegació
El projecte del futur museu de la Ràpita és a la recta final. Només queda acabar el projecte museístic i posar-lo a licitació, així com urbanitzar els terrenys que hi ha entre l'edifici de les Casotes –l'espai principal del museu– i les antigues cases del guarda rehabilitades per l'escola taller. De fet, aquesta setmana s'aprovarà per ple el conveni entre l'Ajuntament de la Ràpita i el Departament d'Arquitectura i Habitatge per finançar les obres d'urbanització d'aquest espai. Unes obres pressupostades en 420.000 euros, dels quals l'Ajuntament en posarà 300.000.
Pel que fa al projecte museístic, ja s'han inventariat uns 300 objectes vinculats a la pesca, a la navegació i a la devoció marinera, que constituiran una part del fons museístic, segons va explicar Alex Farnós, director del Museu del Montsià, l'entitat que coordina la redacció del projecte. A més Farnós va detallar que l'exposició permanent ocuparà els 450 metres quadrats de la primera planta de l'edifici de les Casotes –l'edifici central de la Real Companyia de Navegació de l'Ebre, que data del segle XIX–. Aquesta exposició inclourà un primer àmbit dedicat a la biodiversitat i el col·leccionisme on s'exposarà part del fons que l'Ajuntament de la Ràpita va comprar a Joan Brunet, el 2005. Aquesta exposició permanent també inclourà informació de l'àmbit costaner i el marí, així com hi haurà un recorregut sobre la història de la navegació a la mar de l'Ebre des de l'època dels romans fins a l'actualitat. A la planta baixa de l'edifici, també de 450 metres quadrats, hi haurà la recepció i un espai per a exposicions permanents. La voluntat política és que siga un museu i no un simple centre d'interpretació. «Creiem que per demografia, afluència turística i les potencialitats de l'equipament, té prou elements per ser-ho», va afirmar Farnós.
Les casetes del guarda
L'Ajuntament de la Ràpita va iniciar el 2003 la rehabilitació de l'antic edifici de les Casotes que es va construir a mitjan segle XIX i hi porta invertits 1.300.000 euros en dues fases. Per complementar aquest espai com a museu, el consistori, en col·laboració amb el Departament de Treball, va posar en marxa el 2008 una escola taller per rehabilitar les antigues casetes del guarda, situades a pocs metres de l'edifici de les Casotes. Ahir va tindre lloc l'acte de cloenda de l'escola taller i es van poder visitar les casetes del guarda ja rehabilitades i pintades. El pressupost de l'escola taller ha estat de 298.000 euros i ha servit per formar vuit joves del municipi menors de 24 anys i en situació d'atur. La idea del consistori és que aquests dos edificis es convertisquen en les oficines del futur museu o s'hi instal·len serveis auxiliars de l'entitat. De fet, aquestes casetes també pertanyien, com les Casotes, a la Reial Companyia de Navegació de l'Ebre, que impulsava el fallit projecte del canal Carles III.