cultura

la contra

La cuina de la música

El Festival d'Estiu d'Alella estrena un projecte de residència per a joves intèrprets

Tan fàcil com hostatjar-se en un dels municipis de més nivell del Maresme, amb totes les despeses pagades durant una setmana i amb la garantia que seràs ben rebut, ben tractat i molt escoltat. Nou joves intèrprets musicals amb una trajectòria ascendent estrenen, aquest any, un ambiciós projecte lligat a una de les poques cites culturals de certa volada de la comarca que no han sucumbit a la tisorada de la crisi. El Festival d'Estiu d'Alella va presentar ahir la seva programació i va afegir com a cirereta del pastís un experiment que podria tenir molt futur. La coordinadora de la iniciativa, Judit Cuixart, va explicar que la proposta, batejada com a Músics en Residència, beu de l'èxit de l'experiència del Malboro Music, als Estats Units, que des dels anys cinquanta reuneix durant uns dies a l'estiu en aquesta petita població de l'estat de Vermont talents musicals d'arreu del món que experimenten, disfruten i aprenen en un ambient familiar, amb professionals de primera línia i que al final de la seva estada ofereixen el resultat d'aquest treball, sovint sorprenent. «A Alella hem encetat aquest viatge amb l'objectiu d'apropar el procés musical a la ciutadania, oferint a la gent la possibilitat de veure com es cuina una peça, com s'interpreta, com s'arriba a un pacte entre els diferents membres de la formació perquè soni d'una manera concreta. Vaja, com si es tractés d'un laboratori obert al públic», va precisar Cuixart. Així, a partir del diumenge dia 11, a Can Lleonart i en audicions obertes, els veïns s'hi podran acostar i seguir l'avanç de les composicions que posteriorment es podran escoltar en format concert als jardins de la magnífica finca de les Quatre Torres el dijous 15 de juliol i el dissabte 17 de juliol. A l'entusiasme de Judit Cuixart, s'hi van afegir tant l'alcalde, Andreu Francisco, com la regidora de Cultura, Marta Giralt, que va assegurar que hagués estat poc encertat no donar sortida a una proposta «destinada a enriquir el nivell cultural del municipi». Segurament és massa agosarat demanar una continuïtat a l'experiència quan encara no s'ha materialitzat, però des del consistori alellenc veuen de bon ull, no tan sols mantenir el projecte Músics en Residència, sinó també ampliar-lo.

Tot i això, la columna vertebral del festival continua sent la programació musical, que comença aquest mateix dissabte amb una experiència coral d'alt nivell. La celebrada formació nascuda a Palafolls per mitjà de Moisès Sala, Gospel Viu!, omplirà el passeig dels Jardins d'una altra finca esplèndida com és Cal Marquès amb la seva proposta The Gospel X-periencie. Si algú sent el cuquet i hi vol assistir ja fa tard, perquè les entrades es van exhaurir fa dies. Seguint el programa, la següent proposta fa un salt cap al flamenc «fresc i vital» a càrrec de La Migas, l'únic concert que serà gratuït i en un espai obert com és el parc de Can Sors. Per tancar el festival s'ha tornat a confiar un cop més, i gràcies a la complicitat del Gran Teatre del Liceu, en la projecció d'una òpera. Si l'any passat arribava la cèlebre Rigoletto, de Verdi, el dissabte 24 de juliol també es donarà pas a una obra d'aquest compositor, la no menys coneguda La Traviatta, que es va representar al Liceu durant la temporada 2001/2002. L'alcalde, Andreu Francisco, va destacar que l'aposta cultural d'Alella per una programació musical estable ha obtingut el suport dels ciutadans des que es va posar en marxa el 2005, però que l'esforç econòmic que representa en una situació com l'actual dóna encara més valor al seu manteniment. «I és que la cultura s'ho val», va puntualitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.