Arts escèniques

Fent el salt

La gira de la primera Producció Nacional del Circ es completa amb activitats per promoure el públic

La producció nacional de circ sumarà fins a 19 funcions, les mateixes que les de la producció nacional de dansa

L’inici de la producció d’Estat d’emergència a Ca l’Estruch de Sabadell va coincidir, pràcticament, amb el decret d’estat d’alarma, d’àmbit estatal. Una infeliç coincidència. Finalment, la peça va arribar a temps d’estrenar-se al Grec (la previsió era fer-ho al Festival Trapezi, a Reus, que també es va haver d’ajornar i posteriorment, anul·lar a conseqüència de la Covid). I, d’aquí a poques setmanes inicia una gira molt poc habitual en el circ contemporani de gran format, amb produccions catalanes.

El Departament de Cultura, a través del pla d’impuls del circ, va comprometre’s a facilitar la producció d’una creació de gran format d’autoria catalana. L’equip de Joan Ramon Graell va guanyar el concurs i va elaborar el projecte a partir de joves que fan, pràcticament, el primer salt al terreny professional. Van construir un equip amb els joves, de 20 a 30 d’anys, alumnes de l’escola de circ Rogelio Rivel. L’Estat d’emergència del títol es referia a la precarietat del circ contemporani, però s’hi va afegir el panorama mundial.

Ara, han estat 17 els municipis que s’hi han apuntat. Com la majoria de les cartelleres, la gira ha hagut d’ajornar les primers dates de la tardor. S’ha aconseguit la màxima que proclama com un mantra la consellera de Cultura, Àngels Ponsa: “La cultura no es cancel·la es reprograma.” El Mercat de les Flors la va incloure en el cartell del Grec (del 28 al 30 de juliol). Els altres 16 municipis són: Figueres (13 de desembre), Olot (19 de desembre), Badalona (20 de desembre), Lleida (27dedesembre), Vilafranca del Penedès (10 de gener), Manresa (17 de gener), Sabadell (21 de febrer), Vic (06 de març), Vilanova i la Geltrú (18 d’abril), Sant Cugat del Vallès (25 d’abril), Palma (30 d’abril),, Tortosa (7 de maig), Viladecans (8 de maig), Girona (9 de maig), Reus, al festival Trapezi (16 de maig), i Santa Coloma de Gramenet (22 de maig). En total, seran 19 actuacions, la mateixa xifra que va sumar la primera Producció Nacional de Dansa (Estol + Many) amb coreografies de Roser López Espinosa i Thomas Noone, entre el 2017 i el 2018. El repte del sector és que aquesta Producció Nacional del Circ tingui continuïtat les pròximes temporades amb nous equips.

El projecte d’Estat d’emergència incorpora un grapat d’accions que permeten conèixer i participar, en certa manera, amb les acrobàcies del circ. Des de tallers per a tot tipus de públic fins a sessions sobre el concepte del col·lapse en la filosofia, que es preveu programar segons els interessos de cada equipament cultural. Ponsa, per cert, confia que el Procicat corregeixi, aviat, el topall de 500 espectadors per als teatres de gran format i també els tancaments municipals de caps de setmana, entenent que l’acció que es fa en molts teatres locals té un abast comarcal.

LA XIFRA

17
municipis
s’han sumat a aquesta iniciativa, que vol potenciar el circ contemporani de gran format a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.