cultura

El govern estatal destina dos milions d'euros per al quart centenari Borja

La vicepresidenta del govern central i l'Alcalde de Gandia han signat al Palau dels Borja el Protocol General per al finançament de les activitats de l'any Borja de 2010

L'Alcalde, José Manuel Orengo i la Vicepresidenta primera del Govern de l'Estat, María Teresa Fernández de la Vega, han signat, al Palau Ducal dels Borja, el Protocol General que especifica la seua participació en la celebració del Vé Centenari del Naixement de Francesc de Borja que enguany festeja Gandia i que suposa una aportació econòmica de dos milions d'euros del Govern central.

José Manuel Orengo ha agraït la Vicepresidenta «l'acompliment del compromís que ella mateixa va adquirir amb Gandia i el V Centenari en la seua anterior visita de 4 de novembre de l'any 2007» i ha qualificat la gestió realitzada per De la Vega de «molt profitosa per a la ciutat».

Amb el suport institucional i econòmic, Gandia convertirà el Palau Ducal i casa de natal de Sant Francesc de Borja Gandia en un dels pilars culturals i patrimonials més importants de la ciutat.

S'ha aprofitat l'acte de signatura del Protocol General, per a tornar a convidar al Consell de la Generalitat a què concrete la seua participació en el Vé Centenari i amb Gandia i és per això que Orengo espera i confia, «en què aquesta signatura servisca d'exemple, d'invitació subtil i d'incentiu perquè la Generalitat Valenciana, finalment, entre a formar part de la celebració en honor a un personatge que no és només patrimoni de Gandia, sinó que també forma part de la història de tots els valencians».

La ministra de la Presidència ha manifestat que les celebracions del V Centenari «suposen un impuls per a la cultura de la ciutat» i ha mostrat la seua confiança en que el V Centenari «serà un èxit de tots i totes, per a la ciutat i per als seus ciutadans, i per a la resta de valencians i valencianes».

Una col·laboració per a actes culturals i la restauració del Palau. El Protocol que han signat l'Ajuntament de Gandia i el Govern de l'Estat servirà, fonamentalment, per a organitzar, difondre i finançar les obres de Palau Ducal dels Borja i d'algunes de les activitats més emblemàtiques del V Centenari, com ara l'organització del Simpòssium Internacional sobre Francesc de Borja: home del Renaixement, sant del Barroc; la investigació, composició i edició dels cd's sobre La Música dels Borja, que el compositor Jordi Savall va estrenar a Gandia al gener; la programació de les activitats que l'Ajuntament de Gandia ha programat a Roma, com ara la representación de la Visitatio Sepulchri, obra atribuïda a Francesc de Borja i que interpretarà l'Orfeó Borja, juntament amb l'exposició de fotografies sobre Els Nostres Clàssics del Premi Nacional de Fotografia, Toni Catany; l'edició de la biografia de Francesc de Borja; la microfilmació dels fons arxivístics de la casa Ducal de Gandia, que estan dipositats en l'Arxiu de la Noblessa a Toledo;l'obra de teatre de carrer sobre els clàssics valencians de la literatura universal i la família Borja (la Cavalcada dels Clàssic) que dirigeix la companyia Pluja Teatre; la restauració de la coberta, les façanes i les pintures murals de la Galeria Daurada del Palau Ducal dels Borja i posteriors intervencions en la casa natal de Francesc de Borja amb la col·laboració de la Fundació Palau Ducal dels Borja.

No hi ha ni un cèntim

PERE ROSSELL

Tots els analistes polítics i els seguidors de la cultura valenciana, se sorprenen per la manca d'iniciativa de la Generalitat Valenciana respecte del cinquè centenari del naixement de Francesc de Borja, acostumats com ens té l'administració autonòmica a participar en events en que s'hi posen en joc milions d'euros. Sorprèn el fet que fins ara s'haja accentuat la presència econòmica de tots els valencians amb activitats esportives considerades d'elit i que no haja mogut fitxa per a formar part d'un patronat que es troba presidit pel rei Joan Carles i en el quals està implicada tota la societat gandiana. No s'explica com el president Camps, no ha dit la seua per a una celebració en que també l'església s'hi troba implicada. Déu proveirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia