cultura

Llíria recupera una làpida romana desapareguda l'any 1985

Un donant anònim l'ha lliurat a l'Ajuntament que exposarà el pedestal en el Museu Arqueològic del municipi

L'Ajuntament de Llíria ha recuperat per al patrimoni municipal una làpida romana que va desaparéixer d'una plaça de la localitat l'any 1985. La inscripció «M CORNELIO M F GAL NIGRINO FILIO», de les acaballes del segle I, està dedicada al fill del senador M. Corneli Nigrí Curiat Matern, il·lustre ciutadà de l'antiga Edeta que va arribar a aspirar al tron imperial competint amb Trajà.

D'aquesta làpida ja es tenia constància l'any 1737 i es trobava en un camp vora el convent dels pares trinitaris. Però posteriorment va desaparéixer. El pedestal va reaparéixer en 1980 a la partida de Mura, durant la construcció d'un edifici situat en el cantó dels carrers Gerardo Ferrando i Creu Roja.

A instàncies del llavors cronista oficial de Llíria, Luis Martí Ferrando, la peça es va depositar, al voltant de l'any 1982, en la plaça del Trinquet Vell al costat de la de Corneli Potito. Un any més tard, el reconegut historiador de l'antiguitat i epigrafista Géza Alföldy, la va fotografiar i en va publicar un article. Però a la primeria de 1985, la làpida va desaparéixer d'aquesta plaça pública.

I ara ha tornat a aparèixer. Segons ha informat l'Ajuntament, la inscripció ha pogut ser recuperada gràcies a «una donació anònima i desinteressada sense cap recompensa econòmica per ella».

La làpida estarà exposada en el corredor epigràfic del Museu Arqueològic de Llíria, en substitució de la rèplica que, en el seu moment, es va realitzar perquè quedara constància d'aquesta valuosa peça del patrimoni històric de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia