Visita rere els murs
La novel·la ‘Rere els murs', de Núria Esponellà, inspira unes visites guiades a Sant Pere de Rodes que tindran lloc els divendres d'agost
als que han llegit el llibre com a aquells que no ho han fet
Sant Pere de Rodes serà l'escenari d'unes visites guiades que resseguiran els espais on transcorre l'última novel·la de Núria Esponellà, Rere els murs, ambientada en aquest monestir durant el segle XII.
L'activitat es farà els divendres 6, 13, 20 i 27 d'agost a les 8 del vespre, durarà entre una hora i mitja i dues, i tindrà un preu que serà de 6 euros per als adults i 3 euros per als menors.
Durant el recorregut es faran referències al llibre i als personatges, i se'n llegiran fragments relacionats amb els escenaris. No es desvelaran els trets més importants de la novel·la, però sí que s'introduirà la història, ja que l'activitat està destinada tant als que l'han llegida, que descobriran coses noves; com als que no ho han fet, que segons diu l'autora, “els en vindran ganes, de llegir-la”.
Rere els murs és una novel·la d'aventures que transcorre durant el segle XII, en què en Blai, un jove orfe que va entrar al monestir de petit, s'enamora de la filla del Mestre de Cabestany. Aquest està esculpint la gran portalada de marbre de l'església de Sant Pere de Rodes, que servirà per acollir els pelegrins que es dirigeixen cap a Compostel·la i Terra Santa, amb motiu de la celebració del Jubileu. L'abat veu amenaçat el seu poder perquè el comte d'Empúries li nega drets; i, al mateix temps, els nobles de la comarca (comte d'Empúries i vescomte Rocabertí de Peralada) estan enfrontats per interessos econòmics.
L'escriptora ha fet una gran feina de documentació per poder explicar una història fictícia amb detalls reals. El llibre va guanyar el premi de novel·la històrica Nèstor Luján.
Les visites guiades estan organitzades per l'empresa Terramar en col·laboració amb el Museu d'Història de Catalunya, i tenen l'assessorament de l'escriptora, Núria Esponellà.
Altres activitats
Juntament amb aquestes visites, també es faran altres activitats culturals dins del programa de les Nits d'Estiu, com ara un concert gratuït amb motiu de l'Any Xacobeu, que anirà a càrrec d'Elena Grajera (mezzosoprano) i Antón Cardo (piano) el dissabte 24 de juliol (20.00 h), després de la presentació del llibre Sant Pere de Rodes, lloc de pelegrinatge, de Sònia Masmartí (19.00 h).
D'altra banda també es faran els sopars al restaurant de Sant Pere de Rodes (de l'11 de juliol fins al 22 d'agost; cal reservar prèviament); a més de les visites guiades nocturnes a les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu i el monestir benedictí de Sant Pere, els dimarts de juliol i agost a les 20.00 h.
Festival de música
La desena edició del Festival de Música de Sant Pere de Rodes començarà el diumenge 25 de juliol, amb un homenatge a Chopin del pianista Boris Kraljevic, i acabarà el 29 d'agost.
Per commemorar el desè aniversari del festival, el diumenge 15 d'agost els pianistes Carlos Lama i Sofia Cabruja tocaran a quatre mans obres de Bach, Schumann i Brahms. Els concerts es faran els dimecres i diumenges, i destaca l'actuació del flautista Claudi Arimany, juntament amb el pianista Michel Wagemans, que interpretaran obres de Mozart, Schubert i Franck el dia 22.
Els concerts són a les 8 del vespre, i les entrades tenen un preu de 15 euros, que es poden adquirir tant a l'oficina de turisme del Port de la Selva, com al mateix monestir de Sant Pere de Rodes. El preu de l'entrada dóna dret a una visita guiada al monestir (19 h), i després de cada concert hi haurà la possibilitat de sopar fent una reserva prèvia.
El Festival de Música de Sant Pere de Rodes està coorganitzat pel Museu d'Història de Catalunya, responsable del monestir, i la promotora Opus Artis.