Arts escèniques

S’alça el Dia del Teatre

Artistes, productores, teatres i FilminCat convoquen el públic amb diverses accions festives arreu de Catalunya per celebrar el Dia Mundial del Teatre

La Plataforma FilminCat inicia una col·lecció de teatre per a cinèfils, amb el suport del TNC

S’alça el teló i arriba el Dia Mundial del Teatre. Avui es concentren la majoria d’activitats d’una acció que convoca públic i artistes per destacar el valor de les arts escèniques i que es converteix en una campanya de promoció, i sovint, de rebaixa de les entrades als espectacles. Si a Barcelona, amb el suport d’Adetca i de l’AADPC, les accions van començar dissabte passat (i s’allargaran fins dilluns), a Tarragona es compartirà un dramawalker estrenat al FITT i a deu municipis es comparteix una acció lúdica passejant pels interiors dels teatres amb una iniciativa d’Escarlata Circus. També FilminCat estrena avui amb el TNC una col·lecció de pel·lícules inspirades en obres de teatre: hi ha des de La pols, de Llàtzer Garcia; Actrius, de Ventura Pons, i El mètode Gronhölm, dirigida per Enric Dolch, i El rei borni, de Marc Crehuet, fins a Agost, de John Wells, o La Venus de les pells, de Polanski. Són només alguns exemples d’una festa que s’estén per tot el territori.

C.AM.E.S. és l’acrònim de Comèdies Auditives en Moviment Espontànies i Sensorials i proposa una visita guiada teatralitzada a les entranyes del teatre, un recorregut inèdit dels camerinos als magatzems passant per les sales d’assaig, tot descobrint curiositats de cadascun dels deu equipaments. S’estrena avui simultàniament a: Teatre Bartrina (Reus), Teatre Auditori de Granollers (Granollers); Teatre Auditori de Sant Cugat (Sant Cugat); Teatre Kursaal (Manresa); Teatre Monumental (Mataró); Teatre Municipal (Girona); Teatre El Jardí (Figueres); Teatre Principal (Vilanova i la Geltrú); Teatre Principal (Olot), i Teatre Auditori Felip Pedrell (Tortosa). La idea es completa amb la música de Joana Gomila, i és la iniciativa que la Xarxa Transversal realitza per a aquesta celebració.

La narració per àudio de Que se la mengin els coloms (i la portin a casa), de Glòria Granuell, es va estrenar al Festival Internacional de Teatre de Tarragona, fa uns mesos, i calia escoltar-lo fent una trucada a una centraleta. Ara es podrà seguir, a partir de les deu del matí per Tarragona Ràdio i Ràdio Ciutat de Tarragona. Per poder interactuar amb la narració, es recomana als espectadors que es plantin al costat de la façana del número 43 del carrer Baixada del Toro. Des d’allà s’inicia una narració inspirada en el cataclisme de la Covid i que reflexiona sobre la necessitat d’humanitzar cada persona morta per aquesta malaltia, sovint en soledat.

Adetca i AADPC conviden a una trobada dels artistes a la plaça del Teatre al migdia per fer una lectura del Manifest tan internacional com local (com ja és habitual). Porten tota la setmana muntant activitats, per a tot tipus de públics i estenent-ho a través de retransmissions online. Aquest any, l’entrega dels Premis de la Crítica s’endarrereixen fins al 3 de maig a La Villarroel (tot esperant que hi hagi millors condicions per a la festa). Per anar fent boca, dilluns hi ha un debat amb finalistes a la Fundació Romea. Cal disposar d’invitació. S’iniciarà la sessió amb la projecció del curt Univers Vaca, que inicia la col·lecció de vídeos dels premis María José Ragué (el primer any es va premiar Projecte Vaca), impulsats per fer visible la creació en femení.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.