cultura

SANT PERE DE RIBES

Els sidokus han arribat al Japó

El passatemps reprodueix les normes del sudoku però amb les notes musicals

Els germans Puertas, de Sant Pere de Ribes

La revista japonesa Gekkan Electone, una referència sobre actualitat musical –forma part del grup Yamaha Music Media–, ha començat a publicar sidokus, el joc musical creat pels germans David i Bernat Puertas. La revista ofereix en l'edició de juliol un sidoku, la versió musical del popular sudoku, amb la melodia de la coneguda tonada d'Indiana Jones, de John Williams, gràcies a la gestió de Clivis Publicacions, els inventors del sidoku, que viuen des de fa anys a Sant Pere de Ribes. Els Puertas han signat un contracte d'un any que inclou la publicació de melodies de música clàssica de Beethoven i Vivaldi, i de música pop dels Beatles i Bob Dylan, per exemple. La corporació Yamaha Music Media edita quatre revistes mensuals amb un tiratge proper al mig milió d'exemplars. Els sidokus, segons expliquen els creadors del joc, han entrat “amb bon peu” al territori on va triomfar el seu antecessor, el sudoku.

L'any 2006, el sidoku va començar la seva difusió amb l'edició d'un llibre (Clivis Publicacions) i la presència en diferents revistes (Revista Musical Catalana, Enderrock i Serra d'Or). El 2007 va aparèixer un llibre en castellà i un altre en alemany (Schott Musik Verlag). En només quatre anys, els sidokus s'han convertit en un dels jocs més usats pels aficionats a la música d'Europa, sobretot a Alemanya, Suïssa i Holanda. El joc és un passatemps que repeteix l'estructura del sudoku, però que substitueix els nou números per les set notes musicals, i té l'atractiu afegit que, si es resolen els 49 quadrets i es llegeixen d'esquerra a dreta i de dalt a baix, es pot seguir una part de la melodia que s'hi amaga. Des que el professor de música de l'institut Can Puig, David Puertas, i el seu germà Bernat van idear el joc, els sidokus han estat presents en diverses revistes europees; de fet, ja s'han editat deu llibres d'aquest joc. S'han editat en català (5), castellà (1), alemany (3) i neerlandès (1). La febre continua, ara, al Japó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia