cultura

Ranxeres per al rei

Carlos Ann i Mariona Aupí han presentat a Mèxic un disc col·lectiu d'homenatge al gran compositor mexicà José Alfredo Jiménez

“Mèxic és un país que tenim molt a dins i on sempre ens han rebut molt bé”, diu la cantant banyolina Mariona Aupí, que forma tàndem creatiu amb el barceloní Carlos Ann en el projecte Santa N. Junts han impulsat també el disc de tribut Brindando a José Alfredo Jiménez, editat per Títere Records, en el qual han participat, a més d'ells dos separadament, músics com ara Andrés Calamaro, Javier Corcobado, Mercedes Ferrer, Refree, Enrique Bunbury, Tonino Carotone i Bruno Galindo, al costat de grups i solistes mexicans com ara Liber Terán, Monocordio, Instituto Mexicano del Sonido, Leticia Servín, Projector, Salev Setra i Twin Tones. En total, són setze versions d'altres tants clàssics de José Alfredo Jiménez (1926-1973), l'home que va renovar la ranxera, que va escriure més de mil cançons i va cantar frases immortals com aquesta: “No tengo trono ni reina, ni nadie que me comprenda, pero sigo siendo el rey”.

Mariona Aupí, abans amb Fang, presenta en aquest disc la seva primera producció: la versió de Con la mitad que obre el disc i que ella canta acompanyada només per la guitarra de Javier Adán, del grup Dead Capo. “Con la mitad és una cançó poc coneguda i em vaig proposar donar-li un gir força especial”, afirma Aupí, que recentment ha pogut presentar el disc a Mèxic, on ja gaudien del vistiplau del fill del compositor, José Alfredo Jiménez Jr, que ha situat aquest tribut entre els “discos que aconsegueixen reunir sentiments molt importants, actualitat permanent, valor històric i l'essència d'un fill del poble”.

Un fet a destacar és que tots els artistes espanyols que participen en aquest homenatge, inclòs l'adoptiu Calamaro, tenen lligams importants amb Mèxic: “Mercedes Ferrer hi viu i Bunbury és un déu allà”, diu Mariona Aupí, que gairebé ja s'hi sent també com a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.