Taormina es vesteix de moda
La firma italiana Caractère rellança les seves propostes amb una desfilada al “paradís a la Terra”, segons Goethe
Deia Guy de Maupassant que Taormina, un idíl·lic paisatge a l'est de Sicília transformat per múltiples cultures, “resumeix tot el que hi ha a la Terra capaç d'atreure la vista, la imaginació i l'esperit”. El seu enclavament privilegiat, al mont Tauro, formant una balconada sobre la Riviera Jònica, l'ha convertit en centre de mirades literàries, amagatall de famosos de Hollywood i també en lloc d'estiueig sibarita.
És per això que el poderós grup de moda Miroglio (que cada any obre la passarel·la milanesa de dona amb la col·lecció de talles grans Elena Miró) ha decidit presentar el rellançament de la seva marca Caractère amb una desfilada al teatre grec que presideix la població. La negra nit d'estiu impedia gaudir amb plenitud del paisatge, ja que la terrassa natural penja d'un cim i té el mar intensament blau de la badia de Naxos i l'Etna fumejant com a teló de fons. Deia Goethe que era un “paradís a la Terra”, destinació obligada de tots els viatgers del Grand Tour i un mite per a tots els escriptors romàntics. I per a Woody Allen, com es veu a Poderosa Afrodita.
Greta Garbo i molts més
A final del segle XIX i ja en la segona part del XX va ser refugi d'estiu de la reialesa europea i de noms il·lustres de l'art (Paul Klee, Dalí...) i de Hollywood. Marlene Dietrich, Rita Hayworth i Joan Crawford, entre molts altres, van ser hostes del famós dietista de les estrelles Gayelord Hauser, que hi posseïa una magnífica vila on cada primavera també s'amagava Greta Garbo. Diuen que hi arribava amb nom fals i que es recloïa a la terrassa de la seva habitació. Es feia dir Harriet, mai no prenia el sol ni es banyava, i per suposat era fora del circuit de festes.
Si hi hagués viscut ara mai no hauria assistit al concorregut sopar i desfilada de Caractère, en què 24 models van presentar 80 dissenys d'una marca que s'adreça a una dona activa, amiga de les tendències d'última moda i amb ganes de resultar més sexy que no pas avantguardista. Els seus vestits escotats de colors vius, curts i de volants, llargs i fluids de gasa donen vida a uns looks estiuencs poc arriscats però efectius. Una línia de chic urbà comercial amb alguns tocs personals (jocs d'estampats d'aires africans, granotes verd maragda...) apta per a aparadors de gama mitjana-alta en temps de crisi que va ser força aplaudida pels distribuïdors i minoristes de la firma que omplien el teatre grec. Un teatre de 5.000 places que va néixer hel·lenístic però que els romans van convertir en amfiteatre per organitzar-hi espectacles de gladiadors.
El grup Miroglio feia cinc anys que no promocionava així una marca que ha tingut com a ambaixadores dones tan conegudes com Carla Bruni. L'últim esdeveniment va ser a Montecarlo, una altra destinació de vacances de luxe com Taormina. Avui és fàcil veure-hi arribar nuvis amb barques de pescadors per celebrar-hi bodes amb glamur en hotels cuidadament decadents vora el mar. I mentre els ocupants dels iots més cars es torren al sol, el visitant cultural pot gaudir d'un passeig per un poble que és un compendi d'estils, del grec al gòtic català, passant pel barroc italià i el toc normand.
Perquè tan àmplia és la història de Taormina com les anècdotes amb noms il·lustres. Explicava Truman Capote que un dia Jean Cocteau es va trobar André Gide (amb qui tenia problemes) i hi va voler fer les paus. El va començar a petonejar i la resposta de l'escriptor va ser: “Estigui's quiet, que m'espatlla el paisatge!” Mai més no es van parlar.