Pilar Aymerich, Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura
El jurat destaca una tasca “a peu de carrer” que planteja qüestions rellevants i amb òptica feminista
La fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia que atorga el ministeri de Cultura i Esport. El premi està dotat amb 30.000 euros.
El jurat ha destacat la trajectòria de l’artista en l’àmbit de la fotografia “a peu de carrer”, desenvolupada a partir de la dècada dels setanta, que planteja “qüestions acuitades de la realitat social i política tardofranquista que encara avui són de rellevància”. També ha subratllat que l’obra d’Aymerich “germina des d’una noció ètica en què la fragilitat és el punt de partida d’una narració fotogràfica”. Un altre tret que es destaca de la guardonada és que incorpora a la seva praxi “els plantejaments i reflexions feministes”, fet “inusitat” a l’època.
Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) va estudiar a l’escola d’art dramàtic i a Londres es va introduir al camp de la fotografia. Després va ampliar coneixements tècnics a París i es va especialitzar en el reportatge i en el retrat fotogràfic.
Va començar la carrera professional el 1968 a Barcelona col·laborant amb l’agència CIS en una època en què encara existia la censura. La tasca com a fotògrafa de carrer pren més presència a partir del 1975, en consonància amb la visibilitat que adquireixen els moviments socials després de la mort de Franco. Publicacions com ‘Triunfo’, ‘Destino’, ‘Cambio 16’, ‘El País’, ‘Fotogramas’ o ‘Qué leer’ han estat testimonis de la seva feina.
Des del Ministeri de Cultura subratllen que les imatges d’Aymerich suposen una “deconstrucció radical” de la pràctica del fotoreporterisme modern, atès que “primer es barreja amb l’ambient, entén la situació i després la fotografia”. I afegeixen: “Posa així en pràctica una ètica en què la fotografia s’entén com una pràctica relacional i intersubjectiva en la qual es treballa amb persones”.
Aymerich també ha col·laborat en publicacions dedicades a dones catalanes com ara Montserrat Roig, Frederica Montseny, Mercè Rodoreda, Caterina Albert (Víctor Català) o Maria Aurèlia Capmany. Des del 1974 també ha col·laborat en mitjans audiovisuals com TVE i ha ensenyat fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.
Part de la seva obra la va adquirir el Museu Nacional del Centre d’Art Reina Sofia el 2018. Ocupa diversos càrrecs al col·legi de periodistes i a altres òrgans del periodisme gràfic. L’any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.