De Sants a Hollywood
L'estudi Grangel col·laborarà en el disseny dels personatges del nou film d'animació de Guillermo del Toro, una història de terror onírica que promet trencar esquemes
Tim Burton o Steven Spielberg són alguns dels grans noms amb qui ha treballat l'empresa
La seva és una empresa familiar, de factura gairebé artesanal, fet que no impedeix, però, que estiguin més que avesats a treballar amb grans noms de la indústria del cinema. Tim Burton o Steven Spielberg són només alguns dels directors productors de reconegut pedigrí que han acudit a l'estudi Grangel de Barcelona perquè els modelin pel·lícules d'animació que, amb posterioritat, s'han acabat convertint en referents d'un gènere en evolució constant. Ara aquesta empresa de Sants s'enfronta a un altre projecte, l'enèsim, amb segell de Hollywood. El mexicà Guillermo del Toro, director de films fantàstics tan reconeguts com El laberinto del fauno o Hellboy ja els ha encarregat que col·laborin en el disseny dels personatges i als logotips de la seva nova cinta animada, que no s'enllestirà, amb tot, abans de tres anys. La llista de clients il·lustres de Grangel Studio continua, per tant, creixent.
El projecte encara es troba en estat de gestació i, a més, està rodejat del secretisme característic de les grans produccions americanes. Ja se sap, però, que serà una història de terror que es desenvoluparà en una atmosfera gris, llòbrega, i que farà un tractament molt peculiar del fenomen de la mort. Un fil argumental en sintonia amb la idiosincràsia de Del Toro, un personatge que públicament proclama la seva fascinació per monstres, insectes o llocs foscos. Els germans i il·lustradors Carles i Jordi Grangel, que juntament amb Carles Burgès formen el nucli dur de l'estudi, ja estan esbossant els personatges d'aquesta trama, l'estètica dels quals estarà en simbiosi amb l'ambientació lúgubre general que presidirà la pel·lícula. “Serà un film que sortirà de les normes”, vaticina Carles Grangel, que també revela que en les diverses trobades que ja han tingut amb el realitzador mexicà els ha demanat que facin un producte “amb molta rauxa i amb molt contingut artístic, cosa que donarà molta riquesa al film”. I fins aquí el que es pot avançar del seu contingut. En l'apartat més tècnic el projecte té algunes similituds, només algunes, amb la manera com es va elaborar la cèlebre La núvia cadàver, de Tim Burton, una petita joia cinematogràfica en què l'estudi barceloní també va col·laborar activament en la seva gestació. Igual que en aquest cas, el film del realitzador mexicà serà una stop-motion que utilitzarà figuretes per donar vida als personatges. Aquest sistema fa que el rodatge sigui feixugament lent, ja que s'ha de fer moviment a moviment. De fet, en una setmana amb prou feines es roden set segons de pel·lícula. L'empresa Grangel, igual com ja va fer amb Burton, supervisarà pràcticament tot aquest procés, incloent-hi la construcció de les maquetes per fer les animacions, que s'encarregarà a una firma especialitzada de Manchester. En principi Del Toro serà el productor del film –que, per altra banda, encara no té títol ni data orientativa d'estrena–, però no es descarta que també l'acabi dirigint. Cal tenir present, malgrat això, que el realitzador té ara mateix diferents reptes en cartera, com ara rodar juntament amb James Cameron l'adaptació del llibre de Howard Phillips Lovecraft At the mountains of madness.
Un currículum brillant
Igual que el seu nou client, l'estudi Grangel també té altres projectes en curs tot i que l'estructura i dimensió de l'empresa fan que no puguin treballar en més de dos llargmetratges alhora. Un d'ells és una col·laboració amb Dreamworks, la productora de la qual és copropietari Steven Spielberg i amb la qual la firma Grangel manté una prolífica relació. Els números canten. De la vintena de cintes d'animació que porten l'empremta de l'empresa catalana, una quinzena són de la factoria Dreamworks. Ara bé també han rebut encàrrecs d'altres pesos pesats de la indústria de Hollywood com Sony Pictures, per a la qual han dissenyat els personatges d'Hotel Transilvània. Una comèdia també animada protagonitzada per una col·lecció de monstres que, si no hi ha cap contratemps, s'estrenarà comercialment a final del 2011. Si tirem la vista més enrere en el temps, el llistat de projectes que duen la rúbrica de Grangel és sorprenent, tant per la quantitat com per la qualitat. El príncep d'Egipte –el primer títol que van fer amb Dreamworks–, Jester Till, Spirit –guardonada el 2002 amb un Ammie Award, l'equivalent a un Oscar en el cinema d'animació–, Madagascar o Kung Fu Panda són només una petita selecció de les pel·lícules que porten els seus dissenys. Produccions que exemplifiquen l'evolució que ha anat vivint aquest gènere els últims anys, alliberant-se cada cop amb menys complexos de l'estètica clàssica de factories com Disney i apostant per una animació molt més creativa per atreure públics cada cop més diversificats.
El més paradoxal, però, és que un estudi que ha aconseguit contractes amb les productores més potents dels Estats Units sigui pràcticament invisible en el mercat català. “Se'ns continua ignorant”, explica, resignat, Carles Grangel, que hi afegeix que l'única alternativa que els ha quedat per obrir-se camí “ha estat sortir a fora”. El seu germà i soci, Jordi Grangel, apunta les possibles claus que expliquen aquesta situació: “Aquí no hi ha una cultura empresarial. Als pocs projectes que es fan es prioritza aconseguir el pressupost i, després, estalviar costos”. En aquesta conjuntura es fa difícil imaginar que pugui quallar una indústria cinematogràfica potent, i menys en un camp amb una competència exterior tan ferotge com és el de l'animació. “La realitat és que no tenim indústria”, sentencia Carles Grangel.