Patrimoni

Troben en un jaciment de Castelldefels l’únic esquelet sencer conegut a Europa d’una cria d’elefant antic

L’animal va viure fa 120.000 anys i fins ara només s’havien localitzat ossos aïllats d’exemplars joves

A la cova del Rinoceront de Castelldefels s’ha torbat l’únic esquelet conegut a Europa d’una cria de ‘Palaeoloxodon antiquus’, un elefant antic.

Els investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) Montserrat Sanz i Joan Daura; i Maria Rita Palombo, de la Universitat La Sapienza de Roma, han estudiat aquest espècimen de cinc anys d’edat, uns 1.500 quilograms i que viure fa 120.000 anys.

A Europa hi ha diverses restes de ‘Palaeoloxodon antiquus’ adults, però les de cries són escasses i corresponen a ossos aïllats. Per això, les de Castelldefels són les úniques restes de cries amb l’esquelet complet localitzades fins ara. Aquesta cria va morir a la cavitat on ha estat trobat, on devia caure de manera accidental.

Es creu que per això els ossos estan en posició anatòmica i se n’ha pogut recuperar l’esquelet complet. La troballa ha estat especialment útil als investigadors per estudiar aspectes relacionats amb el creixement dels elefants. És difícil determinar l’edat d’aquests animals, perquè són de creixement lent, el seu esquelet continua creixent en l’edat adulta i reemplacen les dents fins a cinc cops al llarg de la vida.

En l’exemplar analitzat s’hi observa, per exemple, que cada fèmur presenta un estat de creixement diferent. Per tant, els investigadors apunten que el criteri que s’utilitza actualment per determinar l’edat dels elefants fòssils a partir de l’estat de fusió dels ossos no es pot considerar fiable.

El jaciment de la cova del Rinoceront correspon a un moment cronològic molt poc conegut a la península Ibèrica i a la conca mediterrània. Els investigadors de la UB han apuntat que se sap molt bé com eren la fauna i el mdi natural de la darrera glaciació, especialment a partir de les espècies procedents de latituds septentrionals, com el mamut o el rinoceront llanut. En canvi, hi ha molt poca informació de les espècies que hi vivien abans. En aquest sentit, el jaciment de la cova del Rinoceront és un arxiu important per conèixer aquest darrer moment càlid o interglacial, amb la presència d’espècies que desapareixeran amb l’arribada de la darrera glaciació, com l’elefant antic

L’esquelet del fòssil trobat a Castelldefels està exposat a l’Espai de Prehistòria del Garraf, a la biblioteca Ramón Fernàndez Jurado de Castelldefels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.