Reivindicació, poesia i memòria, al cinema Truffaut
Temporada Alta estrena aquest vespre (20 h) el film documental ‘Poetes catalans. 50 anys després’
El 25 d’abril de l’any 1970, es va celebrar de manera clandestina el primer Festival de Poesia Catalana en solidaritat amb els presos polítics del franquisme. Un recital poètic que va aplegar al Teatre Price de Barcelona alguns dels més destacats poetes del moment, a més de 3.000 persones. Pere Portabella va filmar aquell esdeveniment, que va suposar una fita històrica, en què van participar, entre altres rapsodes, Montserrat Carulla, Enric Casamitjana, Carme Sansa i Ernest Serrahima, així com poetes com ara Agustí Bartra, Pere Quart, Salvador Espriu, Tomàs Garcés, Joan Teixidor, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa i Gabriel Ferrater, entre altres.
El 5 d’octubre del 2020, es va recordar al Teatre de la Biblioteca de Catalunya aquell acte mític de fa mig segle amb una reunió de poetes i testimonis molt especial. Un esdeveniment de reivindicació i memòria que en aquesta ocasió va ser gravat per la càmera d’Isaki Lacuesta.
El Festival Temporada Alta ha programat per a aquest vespre la projecció al cinema Truffaut d’aquest recopilatori, titulat Poetes catalans. 50 anys després, que, a més dels films de Portabella i Lacuesta –titulat Gosar poder–, es complementa amb el documental Poetes, dirigit per Ona Balló –que serà present en la presentació de Girona– i Carles Gorres, amb el qual es retroben amb alguns dels organitzadors i participants del recital del 1970. Avui el film de Portabella és l’únic testimoni visual de l’esdeveniment. Qui recorda les hores d’un dia de fa 50 anys? Quins són els records que la pel·lícula no ha modificat?
L’acte, una iniciativa de l’Associació de Presos Polítics del Franquisme i de Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, serà presentat per Íngrid Guardiola (20 h), directora del Bòlit, que coorganitza la sessió.