Viatges a Amèrica
La Carta del Descobriment, escrita per Cristòfor Colom, torna a la Biblioteca de Catalunya 17 anys després d’haver estat robada
Després d’un estrany periple de prop de disset anys, ahir va tornar a la Biblioteca de Catalunya l’incunable de Cristòfor Colom Epistola de insulis nuper inventis. La Carta va ser sostreta i exportada il·legalment entre el 2004 i el 2005, no se sap de manera exacta, i va ser substituïda per una còpia facsímil que va ocultar el robatori fins a l’agost del 2012, en què els Mossos d’Esquadra van advertir del fet després que es relacionés aquest cas amb un de similar que va tenir lloc a la Biblioteca Riccardiana de Florència.
A partir de l’incident de Florència, el 2011, diferents organismes nord-americans relacionats amb el món de l’art van iniciar una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. El 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia estat sostret i substituït per una còpia facsímil.
Gràcies a la col·laboració dels governs implicats i del treball conjunt de les forces de seguretat nacionals i internacionals, es va localitzar i recuperar l’exemplar als Estats Units. El 2018 la Carta va ser retornada a l’ambaixador espanyol als EUA. Després va viatjar a Madrid, on va quedar dipositada al Ministeri de Cultura i Esport durant els darrers tres anys. I fins ahir.
L’Epistola de insulis nuper inventis és un incunable de gran valor històric i documental, del qual només es van estampar nou edicions i diverses versions. Va ser impresa per Stephan Plannck a Roma, cap al 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment en què l’expedició va sortir del port de Pals, el 3 d’agost de 1492, i fins al retorn a Lisboa, el 4 de març de 1493.