Arriba l'aigua més preuada
La festa tarragonina arriba a un dels seus punts àlgids amb l'arribada de l'aigua miraculosa, portada en carro des de la Brufaganya
Centenars de persones van sortir al carrer en senyal de la seva veneració per sant Magí
L'arrelament de Sant Magí entre els tarragonins és indiscutible, inqüestionable, i tal com es va tornar a comprovar ahir, la veneració que es professa al sant, també. Un any més, l'arribada dels portants de l'aigua de Sant Magí va fer sortir la gent al carrer per veure en directe un acte del qual mai es cansaran de ser testimonis. Cap a les set de la tarda, la comitiva ja era al cor de la ciutat. La flaire d'alfàbrega, una planta a la qual s'atribueixen moltes qualitats, i totes desitjables, deixava empremta en tots els olfactes i a les mans de tothom que en demanava als portants de l'aigua miraculosa.
Per dissetè any consecutiu, els onze carros de la Societat Sant Antoni de Valls i els seus dotze cavalls van ser els encarregats d'atorgar infraestructura al seguici. El seu màxim responsable, Joan Guasch, Xolo, va recordar que havien sortit dimarts a les set del matí des de l'ermita, i que havien fet nit a Bràfim. Darrere dels carruatges que transportaven les autoritats, un sant Magí infant presidia tot el seguici.
Més que la calor, la xafogor va tarragonitzar encara més la jornada, atorgant-li un clima cent per cent autòcton, en una plaça de la Font plena com un ou i on els nanos, els gegants i diversos balls es confonien entre els visitants, tant locals com forans.
La benedicció
Com mana la tradició, va arribar l'hora de beneir l'aigua i de transmetre als devots més fidels que és autèntica i que ha brollat de les fonts de l'ermita de la Brufaganya. En absència de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, l'encarregat va ser mossèn Gallart: “Certifico que la confraria dels portants de l'aigua ha recollit 4.000 litres de les fonts de l'ermita de Sant Magí de la Brufaganya”. L'absència de l'alcalde –no participa mai en aquest acte perquè està amagat dins un nano–, la va suplir el primer tinent d'alcalde, Pau Pérez, que va corroborar la validesa i puresa del líquid.
Un cop superada la benedicció, el seguici va iniciar el trajecte cap a la Part Alta, durant el qual continuava desprenent-se l'olor d'alfàbrega. Al portal del Carro ja feia prop d'una hora que es dispensava l'aigua miraculosa. Ampolles, a 3 euros; tasses, a 4, i càntirs, a 5. Es notava que la devoció pel patró de Tarragona és viva i que el seu poder d'atracció és indestructible. Al costat, com fan a tot arreu, una paradeta amb marxandatge on també feien l'agost. Més avall, a la cantonada entre l'Arc de Sant Llorenç i l'Ensenyança, les quatre colles castelleres s'elevaven per sobre la gernació amb els pilars, que avui pujaran al portal del Carro per honorar el sant. Al cap d'uns instants, l'acte simbòlic de l'arribada de l'aigua a dalt de tot del carrer. És una acció simbòlica, convertida ja en tradició. Mentrestant, gegants i nanos ballaven a la plaça de la Font. Avui ja és Sant Magí.