Llibres

Lianke, Chihuailaf i Cognetti, nous convidats al Mot de la ruralitat

El festival tindrà lloc del 17 al 26 de març a Olot i Girona, i oferirà dues rutes literàries

Només Yan Lianke i Olga Novo hi participaran telemàticament

El Mot tindrà lloc del 17 al 26 de març a Olot i Girona, i oferirà dues rutes literàries

La ruralitat és més actual que mai. Se’n parla constantment a les notícies i és motiu de creació. Sense anar més lluny, en el terreny cinematogràfic, Alcarràs, de Carla Simón, acaba de guanyar l’Os d’Or de Berlín fent un retrat d’un món que s’acaba, el de la pagesia tradicional. I, properament, el festival de literatura Mot 2022 centrarà la vuitena edició en aquesta temàtica i convidarà una quarantena d’autors i autores a continuar donant visibilitat a una creació cultural i literària que ha existit sempre, però que “la ciutat i els diversos centralismes han fagocitat”, com recalquen les seves comissàries, Maria Bohigas i Roser Vernet.

Noms propis de renom internacional com ara Selva Almada, Elicura Chihuailaf, Paolo Cognetti, Yan Lianke i Fernanda Melchor, així com del panorama literari estatal com ara Miren Amuriza, Xuan Bello, María Sánchez i Olga Novo, participaran en el festival del 17 al 26 de març juntament amb un reguitzell de veus catalanes que coneixen bé la temàtica: Jordi Arnan, Anna Ballbona, Eva Baltasar, Carles Belda, Núria Bendicho, Pep Coll, Pep Divins, Raül Garrigasait, Carlota Gurt, Teresa Ibars, Miquel Martín, Gabi Martínez, Ramon Mas, Joan Francesc Mira, Maica Rafecas, Llucia Ramis, Toni Sala, Francesc Serés, Joan Todó, Adolf Beltran, Jordina Biosca, Mita Casacuberta, Rosa Cerarols, Anna Guitart, David Guzman, Brenda Navarro, Joan Nogué, Manel Ollé, Toni Orensanz, Ricard Planas, Montserrat Serra, Txalo Toloza-Fernández, Eva Vàzquez i Àgueda Vitòria.

Del Mot 2022, se’n sabien força coses, però ahir les directores de Girona i Olot, on tenen lloc els actes i les activitats, i les comissàries van aprofundir en una temàtica que s’ha sintetitzat amb el títol d’Al camp. L’objectiu, com va subratllar Maria Bohigas, és reflectir que el binomi literatura-ruralitat inclou “moltes facetes” i, fins i tot, “contradiccions”. “No hem de caure en la temptació d’associar-ho només al paisatge, perquè és molt més”, va subratllar. Tant ella com Vernet, a més, van remarcar que el Mot vol donar veu al món rural “des de tots els angles possibles”, amb l’objectiu d’interpel·lar el públic a “qüestionar-se” la seva relació amb el lloc on viu.

En l’aspecte organitzatiu, aquest Mot recupera la presencialitat i només dos autors hi participaran de manera telemàtica: el xinès Yan Lianke i la poetessa i assagista gallega Olga Novo. Converses que també es podran seguir via streaming.

Una de les novetats destacades és la incorporació de dues rutes literàries, anomenades Camins del Mot. Organitzades per la càtedra Maria Àngels Anglada de la UdG i la Fundació Josep Pla, giraran al voltant dels paisatges que formaven part del dia a dia dels dos escriptors: els Aiguamolls de l’Empordà i Llofriu. “Aquest any, les paraules trepitgen la terra més que mai a partir de la literatura”, va comentar la codirectora gironina Glòria Granell.

El dijous 10 de març, amb una conversa entre Pep Divins i Raül Garrigasait a Olot, i el divendres 11, amb la participació de Jordi Arnan, Pep Coll i Montserrat Serra a Girona, s’oferiran els dos pròlegs per anar fent boca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.