Cinema

‘Sintra III’ i el documental ‘Vull ser pastora’, guanyadors del festival de curtmetratges VOC d’Òmnium Cultural

Antich alerta que el “futur” de la llengua “també es juga a l’audiovisual” i reclama més recursos

‘Vull ser pastora’ també s’endú el guardó del públic en la categoria de documental i ’Elsa’ rep el de ficció

El curtmetratge de ficció Sintra III, d’Ivan Casajús i Aitor Echevarría, i el documental Vull ser pastora, de Maria Velasco Bech, s’han endut els principals guardons de la sisena edició dels Premis VOC Versió Original en Català 2022.

El certamen, organitzat per Òmnium Cultural, ha donat a conèixer els guanyadors aquest dimecres a Barcelona en una jornada que ha comptat amb taules rodones, una classe magistral de la mà de la directora Neus Ballús i el documentalista Víctor Kossakovskyi, i la gala de lliurament del premis.

La cinta guanyadora al millor curtmetrage de ficció, Sintra III, explica la història de l’Òscar, que viu traumatitzat pel record de la seva parella Helena. Durant un viatge de feina, punxa una roda del cotxe i, en treure la de recanvi, descobreix una caixa plena de cintes de casset. Són recopilatoris que l’Helena feia amb molta il·lusió per als seus viatges. L’Òscar decideix seguir conduint, escoltant aquelles cançons que el transporten al passat. Produït per Bastian Films, té una durada de 16 minuts. El jurat ha volgut posar en valor la “fantàstica recreació del moment històric” i ha lloat la qualitat interpretativa dels actors.

El documental guanyador, Vull ser pastora, de Maria Velasco Bech, retrata la història de la Cati, una pastora de 80 anys que cada dia pastura el ramat en terres empordaneses. Viu i treballa sola, però tot i la duresa de l’ofici afronta el dia a dia amb energia i felicitat. Una història “senzilla però commovedora” que reflexiona sobre el valor de la vida. El jurat n’ha destacat la “capacitat” de mostrar un Empordà “diferent” a través d’una “fantàstica plasticitat”. També posa de relleu la senzillesa amb que es transmet el missatge i “la sensibilitat amb la que ens acosta un personatge com la Cati, que ens explica un món que s’acaba”.

Els premis del públic d’aquesta edició han estat també per a Vull ser pastora en la categoria documental i per a Elsa, d’Albert Carbó, en la categoria de ficció, una nena de 6 anys que vol viure feliç i lliure. Un curtmetratge que parla de tolerància i diversitat.

Els dos curtmetratges guanyadors a les categories de Ficció i Documental s’han emportat un premi en metàl·lic de 4.000 euros, mentre que els dos projectes destacats pel públic s’han endut 1.000 euros cadascun.

El certamen VOC té la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Reconeixen els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals realitzats originalment en català, i volen incentivar la creació de nous continguts.

Els 12 curtmetratges finalistes d’aquest any han destacat per ser obres “de gran qualitat tècnica i argumental”, amb una gran “diversitat i complexitat de temes”, com ara la identitat de gènere, el valor de la diferència, o el suïcidi, entre altres.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha alertat que el futur de la llengua “també es juga a l’audiovisual”.  

En aquest sentit, ha reconegut que l’audiovisual en català passa per un moment “greu” i ha denunciat que amb un Estat “a la contra”, que “treballa per minoritzar la llengua catalana fins a convertir-la en irrellevant”, la cultura “continua estant relegada als marges de les inversions públiques”. “El talent i la voluntat hi són, però calen més recursos”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.