Cultura

El Parlament recupera en un mas papers de la República

Companys i altres autoritats republicanes hi van pernoctar entre el 30 de gener i el 5 de febrer del 1939

Vuit arxivadors amb 179 expedients corresponents a l'activitat de la cambra catalana entre 1932 i 1939, entre els quals hi ha credencials de diputats electes com Francesc Macià o Josep Tarradellas, tornen a estar a l'arxiu del Parlament.

Els documents van ser recuperats l'any 2000 al mas Perxés d'Agullana (Alt Empordà), on el president de la Generalitat Lluís Companys i altres autoritats republicanes van pernoctar entre el 30 de gener i el 5 de febrer de 1939 en el seu camí cap a l'exili.

Els arxivadors han estat lliurats avui al Parlament després d'un procés de restauració, classificació i descripció a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que ha digitalitzat 3.244 imatges del fons perquè puguin ser consultades pels investigadors.

Aquests documents els conservaven els hereus i propietaris del mas, els representants dels quals, Maria i Carme Perxés, han protagonitzat avui l'acte solemne de lliurament dels documents.

El fons va ser localitzat després d'un reportatge emès per TV3 en el qual es feia públic que en el mas, molt pròxim a la frontera francesa, es conservava documentació de la legislatura republicana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.