Cultura

Dos nord-americans i un britànic guanyen el Nobel de Medicina 2007

Els nord-americans Mario Capecchi i Oliver Smithies i el britànic Martin J. Evans, són els guanyadors del Premi Nobel de Medicina i Fisiologia 2007 pels seus treballs en genètica, ho ha comunicat l'Institut Karolinska a Estocolm.

El Nobel de Medicina està dotat amb 10 milions de corones sueques (1,1 milions d'euros) i en els següents dies es faran públics els Nobels de Física, Química, Literatura, de la Pau i Economia.

Tres especialistes en la mutació de gens
L'italo-nord-americà Mario Capecchi va néixer en Verona (Itàlia) en 1937, però va seguir tota la seva carrera professional a Estats Units. Després de llicenciar-se en 1961 en química i física en l'Antioch College d'Ohio, es va traslladar a Harvard on es va doctorar en biofísica.

Capecchi va ser pioner en la manipulació específica de gens de ratolins, el que va permetre crear ratolins amb mutacions en els gens que ell havia triat.

Al costat del també guardonat nord-americà d'origen britànic Oliver Smithies, Capecchi va descobrir que mitjançant la denominada "recombinació homòloga" es podia modificar específicament les cèl·lules dels mamífers. El metge i bioquímic Smithies, nascut el 1925 a Halifax, al Regne Unit, va començar les seves investigacions intentat reparar gens mutats en cèl·lules humanes, doncs creia que es podien guarir algunes malalties hereditàries modificant cèl·lules mare òssies.

A mesura que avançava en els seus treballs va arribar a la conclusió que els gens eren susceptibles de ser modificats mitjançant la citada "recombinació homòloga", el que va servir de bona base per als treballs del tercer guardonat, Martin Evans.

Evans, nascut el 1941 a Gran Bretanya, es va graduar en la Universitat de Cambridge en 1963 i es va convertir en professor d'anatomia i embriologia de la Universitat de Londres el 1969. Al llarg de la seva trajectòria es va especialitzar en investigacions sobre el desenvolupament genètic dels vertebrats. Els seus experiments van contribuir a establir un sistema d'aïllament específic dels embrions i a les possibilitats de la seva manipulació genètica.

Va aplicar aquests coneixements genètics per a investigar certes disfuncions en els humans i va desenvolupar sistemes de tractament en processos de fibrosis.

Actualment
Evans és director de l'Escola de Ciències Biològiques i catedràtic de genètica en la Universitat britànica de Cardiff.

Capecchi investiga en l'Institut de Medicina Howard Hughes de la Universitat d'Utah i Smithies és professor en el laboratori de medicina i patologia del la Universitat de Carolina del Nord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.