Art

Les joies de can Galibern

La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí exposa per primera vegada la seva col·lecció d’orfebreria

La col·lecció té més de 300 peces de gran valor artístic, datades entre els segles VI i XIX

La Casa Galibern de la Fundació Mascort sempre ens guarda alguna sorpresa. Després de mostrar-nos l’important fons de ceràmica que atresoren, el seu ampli assortiment de fotografies de Valentí Fargnoli o la seva impressionant col·lecció de pintura catalana del XIX i principis del XX, aquesta temporada ha fet endreça del seu joier per presentar, com sempre amb accés gratuït, l’exposició Orfebreria i joieria a la Col·lecció Mascort, que es podrà visitar fins al 16 d’octubre. És la primera vegada que la Fundació, creada per l’advocat Ramon Mascort a la casa familiar de Torroella, dona a conèixer les joies que conserva juntament amb objectes d’ús litúrgic i civil: més de 300 peces de gran valor artístic, datades entre els segles VI i XIX.

La comissària, la doctora en història de l’art Lourdes de Sanjosé, remarca l’excepcional qualitat d’aquesta col·lecció, que ha organitzat en tres àmbits, el primer dels quals està dedicat a la joieria i, els altres dos, a l’orfebreria religiosa i civil. En el primer, s’hi ha reunit un conjunt de més de seixanta joies antigues entre les quals hi ha fermalls, penjolls, amulets, arracades i creus, així com peces d’ús civil i devocional, la majoria elaborades amb materials nobles, com ara l’or, la plata, les pedres precioses i les perles, però també amb materials com el coure, el vidre i l’esmalt.

L’orfebreria d’ús civil i domèstic es presenta en quatre grups: el servei de taula i aparador, el servei de tocador, la il·luminació, i el despatx, cada un dels quals és il·lustrat amb peces com ara safates, gerros de bec, salers i especiers, vinagreres, coberts, canelobres, palmatòries i escrivanies. L’orfebreria religiosa s’ha aplegat al primer pis, amb creus, calzes, encensers, custòdies, navetes i una cinquantena de píxides (una quantitat fora del comú), a més de reliquiaris, ceptres, crismeres, beneiteres, campanetes i figuretes d’ús probablement privat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Amèric
Cantautor

“Sense ulls propis no hi pot haver mirada global”

Girona

‘Pul·lulants’, entre parpellejos

GIRONA
MÚSICA

L’Acústica es reivindica com a “gran aparador pop del país”

FIGUERES
PATRIMONI

Monistrol de Montserrat comença la restauracio de l’ermita de Sant Antolí

Monistrol de montserrat
Cultura

La Casa dels Gegants de Cardona serà realitat al primer semestre de 2025

Cardona

El Marrameu, una jornada festiva que reivindica la cultura i la tradició el 28 de setembre

PALAFRUGELL
llibres

Quatre dones, llegendes i redempció a Formentera

barcelona
nomenaments

Josep Maria Carreté, gat vell de la gestió cultural pública, nou secretari general del departament de Cultura

barcelona
música

Carlinhos Brown actuarà amb Chambao el 12 de setembre a Barcelona

barcelona