Cultura

Bargalló diu que la presència catalana a la fira ha estat "un èxit indiscutible"

Fira de Frankfurt

El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, ha qualificat avui d'"èxit indiscutible" la presència de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt, de la qual és convidada d'honor, amb una presència massiva en els actes organitzats.
En un primer balanç, Bargalló ha assegurat que Frankfurt ha estat un "èxit" per a la literatura catalana, que ha sabut donar a conèixer "la varietat dels registres" i d'assistència als actes, "massiva" en el cas de l'exposició central. Tot i això, el director del Llull ha admès que aquest balanç serà "discutit".

Bargalló ha fet una repassada dels números dels primers tres dies de la fira -els corresponents a la presència de professionals- i ha dit que més de 2.500 persones han passat pels actes literaris, dels que ha destacat els 250 assistents que va congregar Quim Monzó i els 150 de Maria Barbal i Carme Riera; 900 persones van acudir a l'auditori de l'estand del Llull; 3.000 a les Nits Sonar, i unes 6.000 a les diverses exposicions que s'han celebrat a Frankfurt.

El director del Llull ha dit que la institució ha rebut delegacions i organitzacions de diferents països interessats en com s'ha organitzat la presència catalana a la fira i la reunió amb 120 editors de tot el món.

Josep Bargalló ha remarcat l'impacte de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt, i ha dit que del total, un 53,12% han estat "positius" i tan sols un 12,5%, de caràcter "negatiu". El director del Llull ha fet una valoració "extraordinàriament positiva" d'aquests impactes.

El responsable del IRL ha assegurat també que, després del sopar d'ahir amb el ministre i editors espanyols i catalans, aquests últims li van assegurar que han fet un "negoci superior al de l'any passat" i que la presència com a convidada i la programació de la cultura catalana els havia ajudat.

"Ha valgut la pena"
La coordinadora del programa Frankfurt 2007, l'editora Anna Soler-Pont, ha remarcat que "ha valgut la pena" estar com a cultura convidada a Frankfurt, però ha remarcat que ara s'ha d'aprofitar aquesta oportunitat i mantenir la política d'ajudes a la traducció. "El sector editorial no pot perdre aquesta oportunitat", ha afegit.

Bargalló, qui ha assegurat que apostarà per estar "cada vegada en més fires i amb més presència", ha assenyalat que hi ha algun certamen internacional que s'ha interessat a invitar a la cultura catalana, però que són converses inicials.

Tot i això, el director del Llull sí que ha anunciat que la cultura catalana és la convidada a la Fira de Teatre, Dansa i Música de Guanajuato (Mèxic), el 2008, una de les més importants a Llatinoamèrica.

Josep Bargalló ha explicat que un dels principals reptes del Llull és entrar al mercat anglosaxó a través d'Estats Units i ha dit que el pròxim any estarà present per primera vegada a la Book Expo, a Los Angeles.

La polèmica
Respecte a la polèmica sobre l'absència dels escriptors catalans en castellà, Josep Bargalló ha remarcat que "és inherent a la cultura" i ha reiterat que troba "bé" la decisió que es va prendre de prioritzar els autors en català.

Josep Bargalló ha assenyalat que aquesta polèmica no hagués existit si no hi hagués algú a qui li interessa, així com per la intervenció de gent aliena a la cultura.

Bargalló ha dit que s'hagués pogut optar per portar totes les llengües que es parlen als territoris de parla catalana, com "el castellà, el sard, l'italià, el francès i l'occità", però aquests tindran l'"oportunitat" de ser convidats. En canvi, els autors en català "no han tingut mai" aquesta oportunitat de projectar-se al món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.