Deltebre Dansa acollirà 250 ballarins de 50 països
Després de dos anys de parèntesi per la pandèmia, el festival torna del 4 al 17 de juliol
Roberto Olivan va crear la trobada entre mestres, alumnes i el públic de la desembocadura de l’Ebre el 2004
Una quinzena de coreògrafs d’arreu del món s’han sumat a la crida de Deltebre Dansa , una cita que el coreògraf Roberto Olivan va crear al 2004. Des del 2008, les accions es fan al seu poble natal, a a Deltebre. Després de dos anys amb un parèntesi forçat per la pandèmia (l’any passat es va reobrir però va aturar-se en sec en comprovar que no es podia garantir la Covid a distància) recupera la confiança dels alumnes i del veïnat. S’hi han apuntat 250 ballarins que provenen d’una cinquantena de països.
Del 4 al 17 de juliol es programarà aquesta trobada internacional a la desembocadura de l’Ebre. El programa inclou tres itineraris de formació professional, diversos tallers d’iniciació (de dansa contemporània, danses urbanes i Bollywood), conferències; i més de vint espectacles de dansa, circ i altres disciplines, sigui d’artistes nacionals o internacionals; i de companyies consolidades o emergents.
Olivan és optimista en aquesta edició, després de dos anys d’incertesa sanitària: “Per sort, han estat dos anys en els quals el valor que la societat ha atorgat a la cultura no ha parat de créixer. Perquè la cultura també és negoci, treball i economia, però sobretot s’ha demostrat un factor intangible i decisiu en el moviment simbòlic que dona força a les passions individuals i col·lectives”, explica Roberto Olivan. El coreògraf convida a tornar a al contacte personal”. El lema del Deltebre Dansa d’enguany és Move, human!: Representar com a través de l’art, la cultura i la dansa, es pot tornar a moure la humanitat.
L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, destaca que “és un orgull recuperar un atractiu de primer nivell com el Deltebre Dansa que ens genera noves oportunitats per donar a conèixer els nostres sabors i el nostre paisatge”.
Paral·lelament, el festival manté l’aposta per fer arribar la dansa a tota la ciutadania i per això oferirà tallers d’iniciació especialitzats oberts als aficionats. De fet, la interacció amb la comunitat local ha estat una de les característiques que han fet especial el Deltebre Dansa. Aquest contacte entre aficionats i professionals es mantindrà amb el projecte de Creació Deltebre Dansa. Es tracta d’una creació oberta al públic en general, que dirigiran els ballarins Erick Jiménez i Thomas Guiraud, i que enguany estarà inspirada en el filòsof George Gurdjieff i en la creació contemporània com a eina de cohesió social.
Més enllà dels cursos de formació, el festival fa una aposta clara per l’exhibició, amb un programa que inclou una trentena de companyies. La major part dels espectacles es podran veure a la nit, a la gran carpa del Parc del Riu de Jesús i Maria, amb un aforament de 900 persones. Així i tot, també s’han previst actuacions a Riumar.
El 4 de juliol, la companyia Brodas Bros donarà el tret de sortida a la programació d’espectacles amb una proposta de dansa urbana i tecnologia. Dijous 7 de juliol tornarà un dels clàssics del festival, la Nit Solidària i del Circ. Una vetllada en la qual es farà la recollida d’aliments per repartir entre les persones més necessitades a través d’organitzacions sense ànim de lucre del municipi. Les trasformistes de DH Company seran les mestres de cerimònies d’aquesta nit i introduiran espectacles de cabaret, circ i dansa acrobàtica. El diumenge dia 10 es recuperarà la improvisació de dansa als arrossars de la Barraca de Salvador. Per la seva banda, la companyia Haa Collective tancarà el festival el 16 de juliol amb Picadero Entremig, espectacles nacionals i internacionals que faran un repàs de com la dansa pot interactuar amb altres disciplines artístiques del moviment.