Cultura compra la planimetria original del Pla Cerdà
Cultura ha adquirit per 11.000 euros el planell original, dibuixat a mà, del Pla Cerdà
També ha aconseguit pergamins medievals amb notes manuscrites de Cánovas del Castillo
El Departament de Cultura ha adquirit, en subhasta, el plànol dels voltants de la ciutat de Barcelona, aixecat per ordre del Ministeri de Foment l’any 1855 per a la formació del projecte de l’Eixample. És l’única planimetria coneguda del projecte original del Pla Cerdà, dibuixada a mà, ha informat el Departament de Cultura en un comunicat. La litografia, d’escala 1:5.000, consta de 36 fulles de 43 x 29 cm cadascuna. El plànol va ser adquirit en una subhasta per 11.000 euros i es depositarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
La planimetria articula els principals eixos viaris (carretera de Madrid-València, carretera de Santboi, travessera de la Creu Coberta, carretera del port i eix del ferrocarril de Martorell - sic). L’eixample creix a l’oest de la Barceloneta, situada a partir d’un eix sud-est/nord-oest que neix de les Drassanes cap a la carretera de València/Madrid. Al nord limita amb el recorregut del ferrocarril i a l’est amb la Barceloneta. El tramat està format per prop de 90 illes urbanes i diversos edificis.
Aquest és un dels pocs plànols que es conserven impresos pel Ministeri de Foment el 1855. Se’n conserva un al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) però sense el projecte plasmat.
El plànol s’integrarà a la Col·lecció de Plànols de l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’equipament conserva documentació molt posterior relacionada amb la valoració del projecte, com ara l’expedient de la Junta de Museus de Catalunya sobre la gran exposició que es va celebrar al Saló del Tinell amb motiu del centenari del Pla Cerdà; documentació sobre l’obra editada per l’Ajuntament de Barcelona per a la mateixa efemèride, al fons Josep Maria de Porcioles i Colomer, i la documentació d’estudi del fons d’Ildefons Cerdà i la producció d’una exposició (Ildefons Cerdà: urbanista igualitari) sobre el pla al fons personal de l’arquitecte Salvador Tarragó i Cid.
L’ANC conserva també altres fons documentals d’arquitectes i urbanistes referents de l’evolució urbanística de Barcelona fins als nostres dies, des de Josep Puig i Cadafalch fins a Oriol Bohigas.
A banda d’aquest plànol d’alt valor històric, el Departament de Cultura va exercir el dret de tempteig per l’adquisició, per un import de 8.550 euros, de 68 lots de documents, majoritàriament formats per pergamins dels segles XIII-XVII provinents del Mas Mascort de Palol (Quart, Gironès), destinats a l’Arxiu Històric de Girona; i l’obra de Jacques de Cassan La Recherche des Droicts du Roy et de la Couronne de France sur les royaumes, duchez, comtés, villes et païs occupez par les princes estrangers (París, 1632), dedicada al Cardenal de Richelieu i de molt interès per a la història de Catalunya del segle XVII. És un exemplar que va pertànyer a Antonio Cánovas del Castillo, el qual va deixar notes manuscrites i el seu exlibris, el qual també es destinarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.