‘Trentarantana’ ben dolç
El Tantarantana celebra el 30è aniversari ampliant el suport a la creació per impulsar els projectes de grups emergents
El 24 d’octubre del 1992, Julio Álvarez i Víctor Suáñez obrien la tercera sala independent al carrer del mateix nom del Born. Ahir feien 30 anys. Van obrir amb un espectacle de titelles (Raticonte) amb Empar Moliner d’actriu. Tal com sona, assegura Suáñez. Des del 2017 són fàbrica de creació de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser la solució definitiva a l’amenaça de compra de tot l’edifici per part d’un fons voltor. Ahir Álvarez celebrava la filosofia de l’actual director artístic, Ferran Murillo: “Si no hi és, crea; si ja existeix, reforça-ho.” Per això, avui el suport a la creació del Tantarantana celebra un dolç aniversari fent xarxa amb les sales d’On el teatre batega, però també amb altres fàbriques de creació (Nau Ivanow, Fundació de les Arts Lliures, Sala Beckett, Graner de Creació, Fabra i Coats) o festivals (Fira Tàrrega, Festival RBLS, Festival Z). El 17 d’abril es farà una gala especial sota l’impuls d’Assajar és de covards, una de les festes teatrals més insòlites de Barcelona.
Álvarez i Suáñez van hipotecar l’atur per la primera obertura del Born. Quatre anys més tard, van trobar un espai al local actual (carrer de les Flors, 22). Per poder assumir la reforma, van hipotecar les seves propietats. El 2008 van estar a punt de desaparèixer però va ser en aquella crisi que van rellançar el projecte obrint l’Àtic, que posteriorment els obriria les portes a El Cicló i a ser fàbrica de creació. El Tantarantana manté un treball actiu al territori amb projectes educatius, sigui a través de l’IES Milà i Fontanals o bé amb la gent del barri.
Canvis a El Cicló
Des d’aquesta convocatòria, “donen més temps (i pressupost) a cada companyia seleccionada. Hi haurà dues companyies per temporada, que faran dues produccions i, entremig, hi haurà un any de preparació del següent. El primer es farà a l’Àtic i el segon, als baixos. Per corregir la desaparició del rol de direcció en els projectes col·lectius, el Tantarantana crea el director resident (vinculat també a Arts Lliures i Beckett). Les dues properes temporades serà Miquel Mas Fiol. Per ara, hi ha programat Les penes de jove Werther. L’equip es farà en contínua escolta entre l’equip del Tantarantana i el mateix director, una dinàmica que ja és habitual entre les companyies d’El Cicló (enguany, H.I.I.I.T. i La canina). L’objectiu és que les companyies tinguin més acompanyament, puguin produir a mitjà termini i redueixin així l’actual saturació de títols a la cartellera de les sales petites.
El Tantarantana s’afegirà a la internacionalitzacio de la Nau Ivanow. Per ara, obren el projecte Mediterrània, de “dramatúrgia contaminant”, que englobarà equipaments de Mallorca, València, Barcelona i Vilanova d’Avinyó. També donarà suport a Xantal Gabarró amb una peça sobre dones del camp de refugiades de Jenin (Palestina).