Cinema

obituari

Mor Llorenç Soler, mestre de documentalistes

El cineasta valencià, de 86 anys, va ser distingit enguany pel DocsBarcelona

El gènere documental predomina en la seva filmografia, però també va dirigir alguns films de ficció i experimentals

El docu­men­ta­lista i direc­tor de films de ficció valencià Llo­renç Soler, que es va sig­ni­fi­car també com a direc­tor de foto­gra­fia, ha mort als 86 anys. El Docs­Bar­ce­lona va ator­gar-li enguany el pri­mer premi Docs d’Honor i el direc­tor del fes­ti­val, Joan Gonzàlez, ha mani­fes­tat en decla­ra­ci­ons a ACN que Soler era un “mes­tre de docu­men­ta­lis­tes i per­sona que va cap­tar imat­ges que s’han con­ver­tit en icòniques del temps del fran­quisme”. Llo­renç Soler va ser, segons asse­nyala el Docs­Bar­ce­lona, una de les figu­res des­ta­ca­des del cinema docu­men­tal inde­pen­dent i pio­ner en el gènere, que va posar el focus en les mino­ries mar­gi­na­des i va donar veu a aquells que mai no l’han tin­gut.

El cine­asta va ini­ciar la seva fil­mo­gra­fia als anys sei­xanta amb els curt­me­trat­ges docu­men­tals Será tu tierra (1965), 52 domin­gos (1966) i El largo viaje hacia la ira (1969) i, en la següent dècada, es va incor­po­rar al cinema mar­gi­nal, amb pel·lícules com Noti­ci­a­rio RNA (1970), on iro­nit­zava amb unes fal­ses imat­ges del NO-DO com a vehi­cle d’adoc­tri­na­ment fran­quista, o Sobre­vi­vir en Maut­hau­sen (1975), sobre els espa­nyols depor­tats a aquest camp de con­cen­tració ale­many. El 1970 va diri­gir també Car­net de iden­ti­dad, un curt expe­ri­men­tal amb tex­tos d’Albert Camus, Ernesto Che Gue­vara i James Joyce.

El 1998 va diri­gir el film de ficció Saïd, sobre un immi­grant que creua en una pas­tera l’estret de Gibral­tar amb el somni d’una vida millor, i el 2002 es va acos­tar al món gitano amb un altre drama de ficció, Lola vende cá, pro­ta­go­nit­zat per Cris­tina Brondo. El mateix any també va diri­gir Max Aub: un escri­tor en su labe­rinto, amb Juan Echa­nove en el paper de l’autor valencià d’ori­gen fran­co­a­le­many. Però és al gènere docu­men­tal que va dedi­car la major part de les seves ener­gies. Els dar­rers vint anys ha diri­git títols com Fran­cesc Boix, un fotógrafo en el infi­erno (2002), pre­miat a Màlaga i San Fran­cisco; Del roig al blau (2005), sobre la tran­sició al País Valencià; Kenia y su fami­lia (2005); Ser Joan Fus­ter (2008); La mirada de Anna (2009) o 1000 lunas (2018). Ha com­pa­gi­nat les seves tas­ques de direcció amb les de direcció de foto­gra­fia d’altres cine­as­tes com Fran­cesc Bell­munt, Helena Lum­bre­ras o Jesús Garay.

El cine­asta va rebre el premi de Cine­ma­to­gra­fia de la Gene­ra­li­tat per la foto­gra­fia de L’última fron­tera (1993), i el 16è Fes­ti­val de Cinema i Drets Humans de Bar­ce­lona va ator­gar-li el 2019 el premi Honorífic per la seva tra­jectòria com­pro­mesa amb els Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.