cultura

Roquetes

XVII Tradicionàrius

Jota improvisada en estat pur

El tercer concurs de jota va ser una de les activitats més esperades

Els assistents van poder participar en el concurs

L'Hort de Cruells de Roquetes va ser ahir l'escenari d'una de les activitats més esperades i més populars del Tradicionàrius, el tercer concurs de jota en honor a Pepe Garcia, més conegut com Lo Canalero. El concurs el va encetar la rondalla de Joseret que, passejant-se entre els assistents, ja va oferir un aperitiu del que vindria després: jotes improvisades per lloar, a l'atzar, algú del públic. Joseret va donar pas als quatre concursants que, a dalt de l'escenari, estaven una mica nerviosos. Havien d'interpretar dues jotes, la primera de les quals presentant-se i, la segona, sobre un tema que l'organització els havia indicat una estona abans. Els seus versos, doncs, van tractar aspectes característics de les Terres de l'Ebre, com la vegueria –“en tenim moltes ganes, que arribe este dia”, deia un dels concursants– o el riu.

Mentre els quatre valents interpretaven les seues jotes, els membres del jurat, entre els quals hi havia Artur Gaya, prenien nota de l'entonació i la rima dels versos. En la segona part del concurs, la participació va estar oberta a tothom. Es tractava de fer jotes picades, és a dir, una baralla dialèctica entre dos cantadors. Un espontani del públic va voler desafiar Joseret, i tots dos es van embarcar en una jota en el seu estat més pur, ja que la improvisació va ser-ne la protagonista. “Ja l'han escoltat vostès a l'amic Jose Juan, no voldria apretar-lo més que podria prendre mal, que ell és un aficionat i jo un professional”, va cloure Joseret.

Després de la baralla dialèctica, que va causar riures i aplaudiments del públic, la rondalla de Joseret es va acomiadar desitjant que els participants en el concurs siguin els seus successors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.