cultura
L’exposició del P. Ubach a Montserrat, fins el dia de Sant Esteve
La mostra és una selecció d’imatges que el monjo va fer tot cercant les fonts de la Bíblia a Síria, Iraq, el Sinaí i, sobretot, a Palestina, durant les primeres dècades del segle XX
Fins el dia de Sant Esteve es pot visitar al Museu de Montserrat l’exposició La mirada del biblista. Instants d’eternitat. El Pròxim Orient al fons fotogràfic del P. Bonaventura Ubach, les fotografies que el biblista i orientalista P. Bonaventura Ubach (1879-1960) va fer a Síria, Iraq, el Sinaí i, sobretot, a Palestina, durant les primeres dècades del segle XX a la recerca de les fonts bíbliques.
Organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Abadia de Montserrat, la mostra compta amb una selecció de les millors 86 imatges d’entre les més de 6.000 que va realitzar el P. Ubach entre 1922 i 1951 en els seus viatges al Pròxim Orient. Unes imatges amb què Bonaventura Ubach volia retenir sobre el paper un món bíblic que estava en vies de desaparició -sota l’avenç imparable de la modernitat i els conflictes que ja es forjaven a la regió– i que utilitzaria per il·lustrar l’ambiciosa Bíblia de Montserrat (de 28 volums, publicats entre 1926-1974, 3 volums dels quals estan dedicats únicament a les imatges), un projecte col·lectiu que va dirigir i al qual va dedicar la seva vida. Si bé l’objecte central de l’exposició és la producció fotogràfica del P. Bonaventura Ubach, la mostra inclou diversos àmbits que amb documentació i imatges glossa la figura i l’obra del monjo i contextualitza el moment en què, d’una banda, s’engeguen diversos projectes de traducció dels evangelis al català i, de l’altra, s’inicien les exploracions científiques al Pròxim Orient des d’una mirada orientalista i biblista..