La gran collita del 43
Aquest any celebraran els 80 anys Mick Jagger i Keith Richards, Roger Waters, Joni Mitchell, Serrat, Julio Iglesias, Raphael, Adamo i altres incombustibles
Aquest any 2023, ses satàniques majestats The Rolling Stones entraran en un altre estatus: el dels rockers octogenaris, confraria a la qual ja pertanyen Bob Dylan i Paul McCartney, que va fer els 80 el 18 de juny, superant de molt les previsions que plantejaven The Beatles fa més de mig segle a When I’m sixty-four. La qüestió és que Mick Jagger bufarà les 80 espelmes el 26 de juliol i el seu col·lega Keith Richards, si la salut que tant ha maltractat ho permet, el 18 de desembre. I és molt probable que els seus respectius aniversaris els agafin treballant: ja s’ha anunciat un nou disc dels Stones per a mitjans d’aquest any, el primer amb material propi i inèdit des de l’àlbum A bigger bang (2005), que serà el seu 23è disc d’estudi i una excusa ideal per tornar a sortir de gira: sens dubte la raó de la seva existència. Ja no els pot acompanyar, ni a l’estudi ni a l’escenari, l’home que va marcar el seu ritme durant dècades, el gran bateria Charlie Watts, que va morir el 24 d’agost del 2021 amb els 80 anys acabats de fer.
Però Jagger i Richards no són una excepció si parlem d’aquesta música que va néixer com un entreteniment sorollós per a adolescents als anys cinquanta: com ells dos, també van néixer el 1943 i, per tant, faran 80 anys el 2023, Roger Waters (els celebrarà el 6 de setembre), cofundador de Pink Floyd; Sly Stone (15 de març), el líder de la Family Stone i un dels pares del funk; el saxofonista de soul-jazz Maceo Parker (14 de febrer); la gran dama de la cançó d’autor Joni Mitchell (7 de novembre); la disco diva Gloria Gaynor (7 de setembre), que ha sobreviscut a tantes coses; el guitarrista i cantant George Benson (22 de març); el compositor, cantant i pianista Randy Newman (28 de novembre), autor de bandes sonores memorables, i el guitarrista i cantant Steve Miller (5 d’octubre), autor d’èxits com ara Abracadabra. La majoria dels artistes esmentats comparteixen, a més del vincle generacional, el fet que continuen força o molt actius i volten encara pels escenaris sense perspectiva de retirada.
Però no cal anar tan lluny, perquè tenim uns quants exemples d’artistes de la gran collita del 43 a Catalunya i la resta de l’Estat, començant per Serrat, que com tothom ja sap s’acaba d’acomiadar dels escenaris i farà els 80 anys el 27 de desembre vinent. De la mateixa quinta que Serrat són, ni més ni menys, Julio Iglesias (23 de setembre) i Raphael (5 de maig), que no para des que li van fer un trasplantament de fetge just fa 20 anys. I també farà 80 anys Teddy Bautista (27 de maig), que va fer història en el rock espanyol amb Los Canarios, però és més recordat per la seva discutible gestió al capdavant de la SGAE.
L’any 1943 també van veure la llum altres solistes d’èxit a escala internacional com ara els italians Salvatore Adamo (1 de novembre), Al Bano (20 de maig) i Toto Cutugno (7 de juliol), que ha tingut temps per participar 15 vegades en el Festival de Sanremo. I no podem oblidar el nord-americà Barry Manilow (17 de juny) i el veneçolà José Luis Rodríguez, El Puma (14 de gener), autors, respectivament, de les immortals Copacabana i Pavo real, entre altres mèrits. Manilow, en concret, continua sent un habitual dels escenaris de Las Vegas, i El Puma encara grava discos –el 2021 va publicar l’àlbum Yo regresaré, amb referències a la difícil situació social i econòmica de Veneçuela– després de tenir una fibrosi a la qual va sobreviure gràcies a un doble trasplantament de pulmó.
Evidentment, aquesta gerontocràcia no és una exclusiva del món de la música, sinó que s’estén també a la resta d’arts, començant per la literatura, en què l’edat mai no ha estat un límit per a la creació. En el cas de les lletres catalanes i espanyoles, el 2023 arribaran als 80 anys escriptors com ara els barcelonins Eduardo Mendoza (11 de gener) i Maruja Torres (16 de març) i Assumpció Cantalozella, que els farà el 29 de gener.
En el món del cinema, el realitzador canadenc David Cronenberg, que fa pocs mesos va estrenar Crimes of the future, celebrarà els 80 el dia 15 de març. No és habitual aquesta longevitat entre els directors que continuen fent pel·lícules, però hi ha precedents tan notables com ara Manoel de Oliveira, que va ser el primer realitzador centenari en actiu de la història del cinema, i Jean-Luc Godard, que va morir el 13 de setembre als 91 anys i va tancar la seva filmografia amb Le livre d’image (2018).
Pel que fa a actors i actrius, en aquest gremi tan condicionat per la imatge no és tan freqüent que els intèrprets arribin a la senectut a la pantalla, sobretot en papers protagonistes, i tot apunta que les dones encara pateixen més que els homes les discriminacions que en aquest sector es produeixen per afavorir la bellesa d’una eterna i falsa joventut. Trenquen aquesta norma alguns grans icones del cinema com ara Robert de Niro, que farà 80 anys el 17 d’agost, i Catherine Deneuve, que els celebrarà el 22 d’octubre, sense oblidar altres grans com ara Joe Pesci (9 de febrer), Christopher Walken (31 de març) i Malcolm McDowell (13 de juny).
Els joves eterns que no faran els 80
També Janis Joplin i Jim Morrison haurien fet 80 anys al llarg d’aquest 2023, el 19 de gener i el 8 de desembre, respectivament, si no haguessin mort fa més de mig segle, tots dos amb 27 anys, una edat tan maleïda al llarg de la història del rock: amb els mateixos anys van morir Brian Jones (The Rolling Stones) i Jimi Hendrix, tots dos nascuts el 1942, però també era de la collita del 43 George Harrison, el més jove dels Beatles, que hauria fet 80 anys el 25 de febrer, però va morir el 2001 als 58 anys. De moment, el sènior del quartet de Liverpool, Ringo Starr, continua ben viu i força actiu als 82 anys.
En els últims mesos s’han acomiadat Christine McVie, de Fleetwood Mac, que el 12 de juliol hauria arribat als 80, i el gran cantautor cubà Pablo Milanés, que ho hauria fet el 24 de febrer.
Tampoc no podran celebrar els 80 altres artistes europeus com ara Raffaella Carrà (18 de juny del 1943-5 de juliol del 2021) i Johnny Hallyday (15 de juny del 1943- 5 de desembre del 2017).
Molt més jove i per causes gens naturals va morir l’actriu Sharon Tate, nascuda a Dallas el 24 de gener del 1943, que va ser assassinada per la família Manson el 1969, als 26 anys. El seu marit, Roman Polanski, arribarà als 90 anys el 18 d’agost i, pel que sembla, continua actiu. La seva última pel·lícula fins ara, El oficial y el espía, és del 2019. De fet, Steven Spielberg ja en té 76 i té pel·lícula nova aquest any, Los Fabelman, que s’estrenarà el 10 de febrer i s’anuncia també com l’última gran pel·lícula del compositor John Williams, amb 90 anys complerts.