Patrimoni fotogràfic
Descriure el món d’abans
El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona fa una crida a través de les xarxes socials a identificar fotografies del fons Fargnoli de llocs “desconeguts”
Mostren paisatges i pobles de les comarques gironines
Els cassanencs la reconeixen a l’instant. Va ser el fotògraf i veí del municipi Dani Duch Dausà qui va identificar la imatge en blanc i negre d’un carrer amb un carro en primer terme i el que sembla una fortificació, com el carrer d’Avall de Cassà de la Selva, amb la imponent Torre Selvana de can Frigola al fons. És una de les fotografies que va fer Valentí Fargnoli (1885-1944) i que tenia com a única descripció un peu de foto breu i genèric: “Vista del carrer d’un poble desconegut.” La riquesa de les 834 imatges negatives de vidre del fons de Valentí Fargnoli és la del paisatge i la quotidianitat de les comarques gironines abans del boom turístic. És un món d’abans que el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l’ Inspai , que gestiona 46 fons i col·leccions, entre els quals el fons Fargnoli, vol descriure i documentar de forma apropiada.
A través de les xarxes socials més visuals com Instagram i Facebook, l’Inspai fa una crida mitjançant l’etiqueta #quisaponés per descriure la toponímia de les comarques gironines que Valentí Fargnoli va fotografiar: un paratge, un pastor i el seu ramat amb una església al fons, una marina o un poblet de pessebre. Es pot parlar d’un relatiu èxit instantani perquè de les cinc imatges que de moment s’han publicat a les xarxes se n’han identificat tres: la Torre Selvana de Cassà, la plaça de Bescanó i Aiguablava , a Begur. És una iniciativa amb la qual per una banda s’amplia i millora la informació de la base de dades de l’Inspai i per una altra es fa participar els usuaris i la ciutadania de la tasca de documentació de les imatges. També és una manera de donar a conèixer un equipament, l’Inspai, que gestiona un patrimoni fotogràfic que en xifres es pot quantificar d’un milió i mig d’imatges. Entorn un 2% –aproximadament 30.000 imatges– són d’indrets sense identificar.
La crida per descriure les imatges s’ha iniciat amb el Fons Valentí Fargnoli, tenint en compte la seva bona catalogació i tractament tècnic, però alhora perquè la majoria de fotografies que va realitzar Fargnoli són del territori. És precisament aquest el valor patrimonial d’aquesta col·lecció.
La importància dels detalls
Per facilitar la tasca de documentar les fotografies amb localitzacions “sense identificar” i la interacció amb els usuaris s’aposta per publicar a les xarxes socials de l’Inspai imatges en què hi hagi algun element, un detall, que el temps no hagi enderrocat, com és el cas de la Torre Selvana. Un campanar, una creu de terme o la volta d’un edifici que s’ha mantingut, poden ser una pista. És més difícil en el cas de paisatges: camps on ara hi ha edificacions o camins on abans hi pasturaven els xais.
A banda d’aquesta iniciativa a les xarxes socials, al web de l’Inspai s’hi pot trobar l’exposició virtual Valentí Fargnoli, el paisatge revelat , que durant tres anys, des del 2019 fins al setembre del 2022, ha itinerat per diferents municipis de les comarques gironines.