Cultura

L'IEC pacta amb Google publicar a Internet part del seu fons

Cultura

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Google han arribat a un acord pel qual es digitalitzaran i publicaran a Internet unes 3.000 obres pertanyents al fons de la institució normativa de la llengua catalana. Aquestes obres podran ser consultades arreu del món de forma totalment gratuïta i en algun cas fins i tot es podran desacarregar.

Les obres completes i la Gramàtica Catalana de Pompeu Fabra, així com l'Arquitectura romànica a Catalunya, de Puig i Cadafalch, són dues de les obres que podran consultar-se per Internet. El fons de publicacions de l'IEC es va començar a constituir l'any 1907 i està format per monografies de tots els àmbits del coneixement, des de la història, la filologia o la investigació científica fins a l'anàlisi sociològic més recent.

Entre les obres destacades, a més de les ja citades, es troben el Corpus Vitrearum Medii Aevi (recopilació de vitralls medievals de Catalunya), els estudis dels Arxius de l'Institut de Ciències, amb més d'un centenar de treballs i estudis d'experts de diferents àmbits científics, l'Atles lingüístic del domini català o la Ciència en la història dels Països Catalans.

Per al president de l'IEC, Salvador Giner, l'acord d'avui "és un clar exemple de l'aposta de l'Institut per potenciar la presència de la institució i la del coneixement que genera a la xarxa". De la seva banda, el responsable de recerca de llibres de Google, Luis Collado, creu que l'acord signat avui "posa de manifest l'aposta de Google perquè la llengua catalana tingui una major presència a Internet, amb continguts de gran valor històric, cultural i científic" i ha ressaltat la importància que "qualsevol persona al món" tingui accés "a continguts en l'idioma del seu interès".

Aquest acord se suma al signat el gener de l'any passat entre cinc biblioteques catalanes, entre elles la Biblioteca de Catalunya, perquè més de 300.000 llibres, no subjectes a drets d'autor, estiguin a disposició de milions de persones de tot el món a través d'Internet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.