BCNegra BCNegra
La figura del doble i les seves ramificacions són el lema de la 18a edició del festival de novel·la negra de Barcelona, que tindrà lloc del 6 al 12 de febrer
No hi ha cap dubte que el millor doble és el doble malta de la cervesa Voll-Damm, però si ens capbussem en l’espès entramat de la psicologia humana, n’hi ha molts altres, de dobles. Els alemanys fins i tot tenen un terme específic: doppelgänger, i és el concepte que regirà la 18a edició del festival BCNegra, comissariat pel poeta, novel·lista i articulista Carlos Zanón, que tindrà lloc del 6 al 12 de febrer.
El comissari va presentar l’edició del festival acompanyat de Jordi Martí, regidor de l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, al magatzem del Museu de Cera, al final de la Rambla, allà on et podies trobar la Negra Flor de la cançó de Radio Futura, tan negra com la literatura que omplirà un festival que s’ha consolidat a la ciutat com pocs altres ho han aconseguit.
“Les dobles cares o vides d’un mateix personatge inspiraran les presentacions i activitats d’aquesta edició, un tema que bona part dels autors participants han tocat en les seves obres, ja sigui amb un personatge que fa d’espia, d’assassí, és adúlter, malalt mental, somiador o un personatge famós rere una màscara”, va comentar Carlos Zanón.
BCNegra torna a obrir les portes a les grans figures del panorama literari nacional i internacional, amb 125 participants i 80 activitats entre la programació oficial i altres de paral·leles. El Molino –que tornarà a l’activitat durant una setmana en espera d’un futur més definit– i els Aribau Multicines seran els escenaris principals del festival, que es desplegarà també per altres espais. Per cert, el cartell d’aquest any és obra del dissenyador Keko.
La inauguració tindrà lloc dilluns, 6 de febrer, amb l’anunci del premi honorífic a la trajectòria Pepe Carvalho, perquè aquest any no s’ha anunciat amb antelació. La cerimònia de lliurament serà dijous que ve, dia 9, al Saló de Cent de l’ajuntament.
Seguint la pauta implementada des que Zanón n’és el comissari, fa cinc anys, es jugarà amb un trio definit: un llibre, L’estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde, de Robert Louis Stevenson; un autor, el sicilià Leonardo Sciascia (1921-1989), i un personatge, la pantera antropomòrfica John Blacksad, el detectiu privat protagonista de la magnífica sèrie de còmic creada per Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido. En tots tres casos, hi ha prevista una taula rodona amb experts de cada tema.
Per segon any, la plataforma de cinema en línia Filmin col·laborarà amb BCNegra, amb la creació de dues categories dedicades tant al gènere noir com al lema de BCNegra, la figura del doble, la doble vida, la doble personalitat.
Alguns dels autors que hi participen són Claudia Piñeiro, Leonardo Padura, Dominique Manotti, Dolores Redondo, Juan Gómez-Jurado, Antonio Manzini, Petros Márkaris, Núria Cadenes, Ray Loriga, Laura Lippman, Lorenzo, Silva, Margarida Aritzeta, Rosa Ribas, Tahar Ben Jelloun, Nuria Barrios, Rafael Vallbona, Víctor del Árbol, Graziella Moreno, Josep M. Hernández Ripoll, Montse Sanjuan, Tura Soler i Jordi Grau, entre molts altres. També hi havia de participar Alexis Ravelo, però va morir el 30 de gener d’un infart. Se’l trobarà a faltar.
A més de taules rodones i presentacions, com ja és habitual, hi haurà exposicions, música, teatre, cinema, rutes literàries i clubs de lectura. La nota musical del BCNegra la posarà Albert Pla, que oferirà un concert en què repassarà el seu repertori més “fosc i més negre”, el 6 de febrer a El Molino.
Pel que fa al teatre, hi haurà tres espectacles: I el culpable és..., en què es recrearà un judici amb professionals de la justícia i, alhora, de l’escriptura; Investigació criminal, l’habitual escenificació d’agents de la divisió de la policia científica del cos de Mossos d’Esquadra, que ensenyaran en directe com treballen i de quines eines científiques i tecnològiques disposen per arribar a la solució d’un crim; i el monòleg La més bella del món, una peça sobre les dobles vides escrita per la novel·lista i periodista Ada Castells, dirigida per Ferran Utzet i interpretada per Padi Padilla.
Una de les exposicions destacades és la que acollirà la Biblioteca Jaume Fuster, El món de l’investigador, comissariada per Joaquim Noguero. La mostra serà com un joc, ideat per Màrius Serra i Oriol Comas, que posarà a prova els visitants.
També hi haurà cinema, amb la projecció als Aribau de pel·lícules com ara Stockholm, de Rodrigo Sorogoyen, i Carretera perdida (Lost Highway), de David Lynch. I tres més a la Filmoteca de Catalunya: Vientos de La Habana, de Félix Viscarret, amb guió de Leonardo Padura a partir de la seva novel·la; Cadaveri eccellenti, de Francesco Rosi, a partir de la novel·la de Leonardo Sciascia, i Une affaire d’État, d’Éric Valette, adaptació de la novel·la Nos fantastiques années fric, de Dominique Manotti, que serà presentada per l’autora.
Una altra de les propostes clàssiques del BCNegra són les rutes literàries per resseguir les empremtes dels protagonistes de la novel·la negra. Qui farà de guia serà el poeta, novel·lista i assagista Xavier Theros a partir del seu llibre La fada negra, una ficció ambientada en els escenaris més bruts i claustrofòbics de la Barcelona de mitjan segle XIX. Un bon menú, tot plegat.