Altres

Garriga veu “ben encaminat” el pressupost de Cultura per arribar al 2%

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha celebrat aquest dimarts que el pressupost del Departament suposi un 1,5% del total dels comptes de la Generalitat i estigui “ben encaminat” per arribar al 2% al final de la legislatura. En una compareixença a la Comissió de Cultura del Parlament, Garriga ha recordat que es destinaran un total de 477 MEUR, uns 101 MEUR més que l’any passat, en la partida “més alta de la història” que canvia la dinàmica a la baixa que feia “massa temps que durava”. La titular de Cultura ha explicat que els àmbits que més es reforcen són patrimoni amb un 41% d’increment pressupostari i la llengua catalana i l’aranès amb un 35%. També es prioritza el foment dels drets culturals i la industria audiovisual.

Garriga ha explicat que els pressupostos tenen diversos objectius. El primer, garantir els drets culturals de les persones situant la cultura “al mateix nivell que la salut, l’educació o els drets socials, assegurant que absolutament tothom hi té accés”. El segon, “construir un sistema cultural fort que garanteixi els drets” i el tercer que la llengua catalana, l’aranès i la llengua de signes avancin. Finalment, el darrer objectiu dels comptes és convertir la indústria audiovisual en un motor econòmic “important”.

En el capítol de drets culturals de les persones, es mantindrà la línia d’ajuts per a projectes de cultura comunitària i transformació social i es treballarà per ampliar la convocatòria de cara al 2023-2024. S’iniciarà un pla d’accessibilitat, amb una línia de subvenció dotada amb 3 MEUR per ajudar els sectors culturals a implementar el Decret d’Accessibilitat quan entri en vigor i fer més accessibles els espais i equipaments culturals i s’incrementarà un 220% l’aportació al programa Apropa Cultura, que treballa per la inclusió de persones en situació de vulnerabilitat. Es desplegarà el Pla Nacional del llibre i la lectura, el Pla C*_Cultura pel Clima i la jornada Parlen les Dones.

Altres aspectes que contempla el pressupost són l’increment gairebé del 30% del pressupost de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, la dotació als equipaments escenicomusicals municipals (E3) creix un 20% i es destinen 6 MEUR a la construcció i millora de biblioteques. Pel que fa a les grans institucions, s’incrementen un 22,5% de mitjana els pressupostos dels equipaments culturals d’àmbit nacional. En concret, el de la Filmoteca de Catalunya creix un 27,6% i el Santa Mònica un 25%. També s’incrementarà el suport global a la creació i exhibició de les arts visuals i escenicomusicals, per tal de fer-les més accessibles al conjunt de la població. Segons la consellera es garantirà una programació estable de gires d’espectacles dels equipaments nacionals.

Pel que fa a les empreses, el pressupost de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC) s’incrementa en un 25% i se situa en 103 MEUR pel 2023 i permetrà un increment de les dotacions de les diferents línies de suport a les empreses culturals. El programa d’internacionalització de la cultura incrementa el pressupost en un 26,4% i arriba als 18 MEUR. S’incrementa en un 26,4% l’àmbit de la cultura popular i l’associacionisme i la Secretaria de Política Lingüística experimenta un increment del 35,17% en el pressupost de 2023, passant de 38,8 a 52,5 MEUR per accions de promoció de la llengua.

D’alta banda, es destinen 7,3 MEUR a incrementar l’oferta i la demanda d’audiovisual en català: amb línies d’ajut específiques i el treball continuat amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), les plataformes digitals i el conjunt del sector audiovisual. L’impuls de l’audiovisual i la cultura digital és una altra de les prioritats del pressupost 2023 amb 30,7 MEUR i s’avança en el projecte Catalunya Media City.

La consellera ha reivindicat que totes les administracions públiques amb competències en cultura a Catalunya assoleixin una despesa conjunta que suposi una inversió per habitant a l’alçada dels principals països europeus. Per això, ha destacat que aquesta xifra la determinaran conjuntament els membres de la Mancomunitat Cultural. “Cada euro invertit en cultura ha de tenir el màxim potencial transformador per a la gent”, ha subratllat.

Durant la rèplica dels grups parlamentaris, algunes de les formacions com Junts o la CUP han qüestionat que el Departament de Cultura pugui arribar en pocs anys al 2% del total del pressupost tal com ha suggerit la consellera. Fins i tot, Vox ha posat en dubte que s’hagi arribat a l’1,5%. Mentre que aquesta formació i Cs han demanat més suport a la cultura castellana a Catalunya, els Comuns han reclamat que l’executiu vetlli més per les iniciatives culturals comunitàries.

ERC ha celebrat que el pressupost “ajudi a defensar” el català en qüestions com l’audiovisual i que el camí cap al 2% “no té aturador”. Junts també ha vist “insuficient” l’aportació pel foment i protecció del català i la CUP s’ha preocupat per les conseqüència dels augments dels costos de l’energia i els preus de vida per les entitats culturals d’àmbit local. En una línia similar, el PSC s’ha preguntat per l’accés a la cultura dels sectors socials més vulnerables i per atendre la precarietat d’alguns treballadors de la cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.